Racuchy

Według przepisu z 1895 r.

Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 10 minut
Liczba porcji 10
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Jaki jest przepis na dobre rozpoczęcie dnia? Pulchne i mięciutkie racuchy. Do tego ulubiona herbata albo kawa. Oczywiście receptur na najlepsze śniadanie jest wiele, jednak ten zestaw według mnie spokojnie może się znaleźć w czołówce. Z racuchami jest tak: w momencie kiedy wymieszamy ze sobą wszystkie składniki, to zostawiamy i wracamy po 20 minutach. Racuchy po prostu idealnie się wkomponowują w nasz poranek :-) Z podanych proporcji wychodzi 10 pulchnych racuchów.

Racuchy
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1895 roku

Kwartę mąki rozrobić szklanką mleka, dodał 2 łuty drożdży, wbić 4 żółtka, włożyć łyżkę świeżego masła, wyrobić wszystko warząchwią, dodać trochę soli, a skoro podrośnie brać łyżką ciasto i kłaść na rozpalony na patelni szmalec lub masło. Na półmisku posypują się cukrem.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
JG
Jolanta Glinka
Bez cukru?
MB
Monika Barcikowska
Bardzo smaczne. Dziękuję za przepis.
Zdjęcie
IZ
Iwona Zadroga
Racuchy są przepyszne w towarzystwie porannej kawy. Od miesiąca robię je na sobotnie lub niedzielne śniadania. Idealne na leniwe, zimowe poranki z najbliższymi :)
Awatar
Lena Gryszko
Bardzo się cieszę! ❤️ dziękuję, że napisałaś 😊
EG
Ewelina Głaz
tak zapytam jak duza to porcja bedzie ?
Awatar
Lena Gryszko
Zależy jak duże będziesz formować ale ok 10-14 :)
AU
Anna Ulkowska
Pycha!
AS
Aleksandra Sobik
Pyszne wyszły! Dodałam jabłko :)
Zdjęcie
KM
Katarzyna Moskwa
Dziękuję za przepis ,są wspaniałe ,idealny smak dzieciństwa którego nie mogłam znależć :).Raz zrobiłam bez masła i też super
Awatar
Lena Gryszko
Bardzo się cieszę! <3
WM
Wiesława Mrozek
Dopiero ktos to teraz wkleil soooorry ze po roku pytam haha
WM
Wiesława Mrozek
W oryginale sa 4 zoltka w przepisie 1to ile zeby bylo super....dzieki
JL
Joanna Lebedynska Szmidt
Pani Leno - rewelacja. Świetny przepis, racuchy jeszcze nigdy mi rak nie wyrosly. Dziękuję �
Awatar
Lena Gryszko
Asiu, bardzo się cieszę! <3 Spokojnie zwracaj się do mnie po prostu per "Lena" :)
ES
Elżbieta Smoter-Alker
Czy można dać suche drożdże,jezeli tak to ile?
Awatar
Lena Gryszko
Elu, oczywiście że możesz. 7 g suchych drożdży to ok 15 g świeżych :) Jednak w przypadku racuchów namawiam Cię do użycia świeżych drożdży :)
Danuta Żelazny
Zrobiłam. Wyszły pyszne. Dziekuję i polecam.
Awatar
Lena Gryszko
❤️ Dziękuję
BZ
Barbara Zdzisław Balonek
ile mleka trzeba dać
Awatar
Lena Gryszko
200 ml ☺️
DC
Dorota Chydzińska
I na pewno drożdże bez cukru rozrobić? ;)
Awatar
Lena Gryszko
Tak :-) Zobaczysz, że wyjdzie :)
KA
Karina Adamczyk
Zrobiłam z jagodami. Zdjęcia nie będzie, bo nie zdążyłam zrobić :D dzięki za przepis :)
KA
Karina Adamczyk
Dzięki :D jutro może z poziomkami z własnego balonu, jak da radę to wrzucę ;)
Awatar
Lena Gryszko
Znaczy że smakowały Wybaczam ❤️
AW
Anna Wiatrak
Super!Ja do ciasta dodaje jeszcze sezonowe owoce, np. garść malin lub jagód, a w zimie starte jabłko :)
Awatar
Lena Gryszko
Marcela Krawczyk dodajemy po wyrośnięciu i będzie dobrze
KA
Karina Adamczyk
Ja dodałam po wyrośnięciu :)
MK
Marcela Krawczyk
Właśnie chciałam pytać czy ciasto ładnie wyrośnie jeśli doda się do niego owoce?
BZ
Barbara Zdzisław Balonek
Dzięki wykorzystam przepis
IJ
Izabela Jaśkowiec-Szczepańska
Żółtko jedno czy cztery? W oryginalnym przepisie są 4.
Awatar
Lena Gryszko
1 żółtko, przeliczyłam proporcje na ilość mąki i mleka :)
BP
Barbara Pinkas
Ilość mleka jest w przepisie podana,należy uwaznie czytać!!!
IT
Iwona Tym
Ile mleka bo w przepisie nie ma
Awatar
Lena Gryszko
200 ml! ☺️ Dodam do składników
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.