Jaki jest przepis na dobre rozpoczęcie dnia? Pulchne i mięciutkie racuchy. Do tego ulubiona herbata albo kawa. Oczywiście receptur na najlepsze śniadanie jest wiele, jednak ten zestaw według mnie spokojnie może się znaleźć w czołówce. Z racuchami jest tak: w momencie kiedy wymieszamy ze sobą wszystkie składniki, to zostawiamy i wracamy po 20 minutach. Racuchy po prostu idealnie się wkomponowują w nasz poranek :-) Z podanych proporcji wychodzi 10 pulchnych racuchów.

Racuchy

Racuchy

Składniki

  • 250 g przesianej mąki
  • 25 g drożdży
  • 1 szt żółtek
  • 1 łyżeczka masła
  • Szczypta soli
  • Olej do smażenia
  • 200 ml mleka

Przygotowanie

  1. Do miski dodaję mąkę i "rzeźbię" w niej dołek.
  2. W ciepłym mleku rozpuszczam świeże drożdże.
  3. Do mąki wlewam drożdże z mlekiem, dodaję żółtko, masło i szczyptę soli.
  4. Wszystko dokładnie mieszam za pomocą drewnianej łyżki. Zostawiam ciasto na 20 minut. W tym czasie podwoi ono swoją objętość.
  5. Na patelni rozgrzewam olej. Drewnianą łyżką wykładam porcje racuchów. Za każdym razem maczam łyżkę w wodzie, dzięki czemu ciasto nie przykleja się do łyżki i ładnie opada na patelnię. Racuchy smażę z każdej strony 3-4 minuty. Pilnuję, żeby krawędzie się nie przypalały.

Treść oryginalna przepisu z 1895 roku

Kwartę mąki rozrobić szklanką mleka, dodał 2 łuty drożdży, wbić 4 żółtka, włożyć łyżkę świeżego masła, wyrobić wszystko warząchwią, dodać trochę soli, a skoro podrośnie brać łyżką ciasto i kłaść na rozpalony na patelni szmalec lub masło. Na półmisku posypują się cukrem.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, polub go lub udostępnij. Dzięki! :-)Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Kostylewa

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.