![](/img/containers/pliki/przepisy/pierniczki/7a2727edff93341afcdc2ef34bcafdad.jpg/e7fc8d2ad5f476bbf137fc8463a666f3.webp)
Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Zamykam pierniczki w słoiku i otwieramy dopiero na Święta 😊Uwielbiam przygotowania przedświąteczne między innymi dlatego, że już kilka tygodnia przed Świętami w całym domu pięknie pachnie 😍
![](/img/containers/pliki/przepisy/pierniczki/419cfcf3af7e4000c8bf75eafa765e83.jpg/602fee4cbb6aacf1e91f7dd2a074af7e.webp)
![](/img/containers/pliki/przepisy/pierniczki/449d2cf6ab71a4967b0a899ad8a8fbb7.jpg/9c1f051dd1ff24bf3c517f0f82952b87.webp)
Kilka minut po upieczeniu pierniczki bardzo twardnieją. Jest to normalne zjawisko i dlatego przechowywanie ich przez kilka dni w szczelnie zamkniętym pojemniku jest ważne, dzięki temu pierniczki zmiękną. Pierniki i pierniczki sięgają czasów kuchni słowiańskiej. Wypiekane z dużą ilością miodu i aromatycznymi przyprawami. Kiedyś na pierniki mówiono "miodowniki" i co ciekawe spożywano je... do wódki 😁Na zagryzkę 😋Chyba, że były z rodzynkami czy innymi, słodkimi dodatkami 😊
Oryginalny przepis odrobinę zmodyfikowałam: dodałam jajko i odrobinę cukru. Ominęłam natomiast dodatek skórki pomarańczowej. Z podanych proporcji wyszły 2 blaszki pierniczków – ok. 30 sztuk.
Składniki
Przygotowanie
Kwartę miodu zagotować i zrumienić, potem odstawić i sypać po trochu 4 kwart mąki pszennej wysuszonej mieszając ciągle, potem wyłożyć na stolnicę i wygnieść rękami dopóki nie zbieleje, wsypać pół funta korzeni: cynamonu, goździków, kardemonu, angielskiego pieprzu, garść skórki pomarańczowej drobno krajanej, 4 łuty potażu, wybijać ciasto doskonale, potem , zrobić pierniki [...].
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.