
Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Zamykam pierniczki w słoiku i otwieramy dopiero na Święta 😊Uwielbiam przygotowania przedświąteczne między innymi dlatego, że już kilka tygodnia przed Świętami w całym domu pięknie pachnie 😍


Kilka minut po upieczeniu pierniczki bardzo twardnieją. Jest to normalne zjawisko i dlatego przechowywanie ich przez kilka dni w szczelnie zamkniętym pojemniku jest ważne, dzięki temu pierniczki zmiękną. Pierniki i pierniczki sięgają czasów kuchni słowiańskiej. Wypiekane z dużą ilością miodu i aromatycznymi przyprawami. Kiedyś na pierniki mówiono "miodowniki" i co ciekawe spożywano je... do wódki 😁Na zagryzkę 😋Chyba, że były z rodzynkami czy innymi, słodkimi dodatkami 😊
Oryginalny przepis odrobinę zmodyfikowałam: dodałam jajko i odrobinę cukru. Ominęłam natomiast dodatek skórki pomarańczowej. Z podanych proporcji wyszły 2 blaszki pierniczków – ok. 30 sztuk.
Składniki
Przygotowanie
Kwartę miodu zagotować i zrumienić, potem odstawić i sypać po trochu 4 kwart mąki pszennej wysuszonej mieszając ciągle, potem wyłożyć na stolnicę i wygnieść rękami dopóki nie zbieleje, wsypać pół funta korzeni: cynamonu, goździków, kardemonu, angielskiego pieprzu, garść skórki pomarańczowej drobno krajanej, 4 łuty potażu, wybijać ciasto doskonale, potem , zrobić pierniki [...].
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.