![](/img/containers/pliki/przepisy/legumina-z-ryzu-z-jablkami/7f254c1787eb59109c56a3e317244510.jpg/b187a670bb1e7042db70dbb316184ef1.webp)
Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Legumina, czyli coś słodkiego! :) Jak zaserwowałam leguminę z ryżu z jabłkami, to Bartek od razu stwierdził, że takie deserki dostawał w przedszkolu :) Kolejny smak z dzieciństwa!
![](/img/containers/pliki/przepisy/legumina-z-ryzu-z-jablkami/464147d65f6f1fd6e2f616a40418c4aa.jpg/6d0a26923a627c5ef568e974d9acbe79.webp)
Składniki
Przygotowanie
Ugotować pół funta ryżu odparzonego poprzednio na wodzie z masłem i wymieszać go z ćwiercią funta cukru. Wziąść 8 jabłek obranych i wydrylowanych, ugotować w wodzie na wpół, nadziać konfiturami lub rodzenkami różnemi, z cukrem, cynamonem i po wierzchu jabłka również grubo obsypać cukrem z cynamonem. Ułożyć w rondelku wysmarowanem masłem, połowę ryżu wymięszanego, na tem położyć jabłka, przykryć resztą ryżu i wstawić w piec na pół godziny. Można także jabłka suowe drobno poszadkować i przekładać ryżem, posypując cukrem z cynamonem, włożyć rodzynków tureckich bez pestek, kładąc gdzieniedzgie po kawałku masła i wstawić w piec na godzinę. Proporcja na sześć osób.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.