Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Legumina, czyli coś słodkiego! :) Jak zaserwowałam leguminę z ryżu z jabłkami, to Bartek od razu stwierdził, że takie deserki dostawał w przedszkolu :) Kolejny smak z dzieciństwa!
Składniki
Przygotowanie
Ugotować pół funta ryżu odparzonego poprzednio na wodzie z masłem i wymieszać go z ćwiercią funta cukru. Wziąść 8 jabłek obranych i wydrylowanych, ugotować w wodzie na wpół, nadziać konfiturami lub rodzenkami różnemi, z cukrem, cynamonem i po wierzchu jabłka również grubo obsypać cukrem z cynamonem. Ułożyć w rondelku wysmarowanem masłem, połowę ryżu wymięszanego, na tem położyć jabłka, przykryć resztą ryżu i wstawić w piec na pół godziny. Można także jabłka suowe drobno poszadkować i przekładać ryżem, posypując cukrem z cynamonem, włożyć rodzynków tureckich bez pestek, kładąc gdzieniedzgie po kawałku masła i wstawić w piec na godzinę. Proporcja na sześć osób.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.