Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Czy jest coś lepszego niż kawałek ciepłego ciasta drożdżowego z czekoladą? Odpowiedź jest raczej prosta: oczywiście, że nie!
Jest to klasyczny przepis na ciasto drożdżowe z dodatkiem porządnej ilości czekolady.
Kiedyś ciasto drożdżowe było moją zmorą. Kompletnie mi nie wychodziło i strasznie się z nim męczyłam. Później pojechałam do Babci Helenki, która kiedyś pracowała w piekarni i ciasto drożdżowe potrafi robić z zamkniętymi oczami. Pokazała co i jak, wytłumaczyła o co chodzi i od tej pory drożdżowe zawsze wychodzi. Cud? Nie, to po prostu bezcenna wiedza Babci ❤️
Jeżeli zdecydujesz się na przetestowanie tego przepisu, to daj znać na Instagramie :)
Składniki
Przygotowanie
Garniec mąki rozrobić 2 kwartami mleka i pół funtem drożdży rozpuszczonych w półkwarcie mleka. Gdy ciasto podrośnie, posolić, wlać 30 ubitych żółtek z białkami ubitymi na pianę i 2 funtami cukru, dosypać mąki tyle, aby ciasto było dostatecznie gęste i wybijać dopóki od ręki odstawać nie będzie. Następnie dodać 3 szklanki sklarowanego masła, pół funta rodzenków dużych, trochę kwiatu muszkatołowego dla zapachu i wybijać jeszcze. Gdy ciasto podrośnie, nałożyć na wysmarowane blachy, ubrać podłóg upodobania, a gdy podrośnie wstawić w piec.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.