Legumina czekoladowa (suflet)

Według przepisu z 1895 r.

Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 14 minut
Liczba porcji 1
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Mam słabość do czekolady :-) Nie kryję się z tym. Mało tego! W domu mam swoją ulubioną szafeczkę, w której chowam przeróżne czekolady. Kocham czekoladę <3 Dlatego dzisiaj prezentuję Wam prawdopodobnie absolutnie najlepszy suflet czekoladowy. Nigdy nie jadłam lepszego, a przetestowałam już mnóstwo przepisów. Nie spodziewałam się, że wyjdzie tak lekkie, puszyste i wyraziste w smaku cudo. Dowodem jest to, że sam Bartek stwierdził: "Najlepszy jaki do tej pory zrobiłaś" <3 I widać też na zdjęciach, że nie wytrzymałam i musiałam go spróbować... Dzielę się z Wami tym przepisem, wypróbujcie, podawajcie dalej :-)

PS Ja suflet czekoladowy podałam z sosem szodonowym. Kolejna słabość :P

Suflet czekoladowy
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1895 roku

Ubić do białości 7 żółtek z 4 łyżkami cuku, wsypać ćwierć funta czekolady, 5 łyżek mąki pszennej rozprowadzić pół kwartą słodkiej śmietanki, w końcu domieszać pianę z białek, włożyć całą massę do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułeczką. Piecze się 25 minut, do tej leguminy podaje się sos śmietankowy.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
AB
Angelika Biela
Mogłabyś podawać na jaką ilość wychodzą przepisy...
Awatar
Lena Gryszko
Jasne że tak! Dzięki za sugestię ☺️ Z tej proporcji u mnie wychodzi 1 suflet ☺️
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.