Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Jak tylko wstaję rano z łóżka, to od razu sięgam po mój ulubiony, ogromny, szlafrok. To już jest taki mój rytuał - szlafrok musi być. I tak się składa, że w niedzielę wyjątkowo długo się znim nie rozstaję :) Okazuje się, że jabłka też lubią się wygrzewać w szflafroku! :)
Jabłka wypełnione cukrem cynamonowym i opatulone ciastem francuskim. To musi być (i jest!) dobre :)
Poniżej zamieszczam oryginalny przepis z 1904r.
Składniki
Przygotowanie
Wybrać małe jabłuszka winkowate, obraćje starannie, wydrążyć, a środek napełnić cukrem z cynamonem. Przygotować ciasto francuskie, rozwałkować je cieniutko i pokrajać w kwadraciki dwa razy tak duże jak jabłka, na każdy z kwadracików nasypać cukru, włożyć jedno jabłko, zawinąć wszystkie cztery rogi, zlepiwszy je na górze na krzyż. Miejscem złożonem ułożyć na blasze masłem wysmarowanej i wstawić do pieca miernie gorącego, obracająć je od czasu do czasu, aby się równo piekły. Gdy już prawie upieczone, obsypać je cukrem i wsunąć pod blachę aby się cukier zeszklił.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.