
Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Gruszki niezwyczajne :) Obgotowane z cukrem i cynamonem, a do tego podawane z kluskami francuskimi. Propozycja bardzo apetyczna. Wyraźny smak w sam raz w tak niewyraźną pogodę :)

Składniki
Przygotowanie
Wziąć kilka dojrzałych niebardzo miękkich gruszek, obrać, przekrajać na połowę i wydrążyć; nalać je niewielką ilością gorącej wody, wsypać cukru i kawałek cynamonu i razem gotować, uważajać, aby się nie rozgotowały. Gdy miękkie, wyjąć je na półmisek, sos w którym się gotowały, przecedzić, wymieszać z kilkoma łyżkami śmietany rozbitej z łyżką mąki i zagotować. A gdy gruszki gotowe, mieć przygotowane ciasto na kluski francuskie (patrz dodatki do zup), kłaść kluski na wrzącą wodę, a gdy wypłyną na wierzch wyjmować łyżką durszlakową i kłaść od razu na półmisek, polać je gruszkami z sosem i w tej chwili podawać.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.