Tarta z rabarbarem

Według przepisu z 1839 r.

Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 45 minut
Liczba porcji 10
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Niektórzy z Was prosili o sprawdzony przepis z użyciem rabarbaru. W moje ręce trafił wyjątkowy przepis, ponieważ jest z 1839 roku! Sprawdziłam i jestem zachwycona :-) Po pierwsze jest to tarta absolutnie, maksymalnie rabarbarowa. Nie ma tutaj żadnego innego dodatku. W upalne dni lata lekko kwaskowate ciasto smakuje idealnie :) Zresztą w burzowe dni również - sprawdziłam :P Po drugie: ciasto kruche, które przygotowywane jest tylko i wyłącznie z 3 składników. Bez jajka. Idealnie kruche i maślane. Powiem Wam w sekrecie, że tę tartę w przeciągu 4 dni przygotowałam 2 razy. Jest tak dobra.

Tarta z rabarbarem
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1839 roku

In England they call this " Spring fruit," which is a much more relishing name than rhubard. Peel off the skin from the young green stalks, and cut these into small pieces — put them in the pie with plenty of brown sugar, you can hardly put in too much. Cover the pie and bake like apple. You may stew the "Spring fruit" very soft and make tarts. TART PASTE. Rub into half a pound of flour, six ounces of butter and a table spoonful of powdered loaf sugar ; make it into a stiff paste with hot water.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
BS
Beata Seredyńska
A smakuje pewnie jeszcze lepiej
BS
Beata Seredyńska
Wyglada rewelacyjnie ‼️
Awatar
Lena Gryszko
<3
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.