Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Rustykalna tarta rabarbarowa polega na tym, że za bardzo się nie przejmujemy jej wyglądem :) Im bardziej nierówna tym większy jej urok. Rabarbar pięknie wypełnia wnętrze zawiniętego ciasta kruchego. Jest to wypiek z cyklu: mam ochotę na coś słodkiego ale tak, żeby się przy tym nie namęczyć. Precyzja jest tu niewskazana :)
Sezon na rabarbar trwa dosyć krótko. Rozpoczyna się w maju i pod koniec czerwca już się kończy. Ciekawe jest to, że jeszcze 200 lat temu rabarbar był uznawany za typowo ozdobną roślinę. Dopiero kiedy sięgnęli po niego angielscy kucharze okazało się, że rabarbar może być świetnie wykorzystywany w sztuce kulinarnej. Liście i końcówki korzenia rabarbaru są niejadalne, za to czerwona łodyga już tak.
Składniki
Przygotowanie
In England they call this " Spring fruit," which is a much more relishing name than rhubard. Peel off the skin from the young green stalks, and cut these into small pieces — put them in the pie with plenty of brown sugar, you can hardly put in too much. Cover the pie and bake like apple. You may stew the "Spring fruit" very soft and make tarts. TART PASTE. Rub into half a pound of flour, six ounces of butter and a table spoonful of powdered loaf sugar ; make it into a stiff paste with hot water.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.