Tarta rabarbarowa

Według przepisu z 1839 r.

Czas przygotowania 60 minut
Czas gotowania 40 minut
Liczba porcji 10
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Rustykalna tarta rabarbarowa polega na tym, że za bardzo się nie przejmujemy jej wyglądem :) Im bardziej nierówna tym większy jej urok. Rabarbar pięknie wypełnia wnętrze zawiniętego ciasta kruchego. Jest to wypiek z cyklu: mam ochotę na coś słodkiego ale tak, żeby się przy tym nie namęczyć. Precyzja jest tu niewskazana :)

Sezon na rabarbar trwa dosyć krótko. Rozpoczyna się w maju i pod koniec czerwca już się kończy. Ciekawe jest to, że jeszcze 200 lat temu rabarbar był uznawany za typowo ozdobną roślinę. Dopiero kiedy sięgnęli po niego angielscy kucharze okazało się, że rabarbar może być świetnie wykorzystywany w sztuce kulinarnej. Liście i końcówki korzenia rabarbaru są niejadalne, za to czerwona łodyga już tak.

Tarta rabarbarowa
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1839 roku

In England they call this " Spring fruit," which is a much more relishing name than rhubard. Peel off the skin from the young green stalks, and cut these into small pieces — put them in the pie with plenty of brown sugar, you can hardly put in too much. Cover the pie and bake like apple. You may stew the "Spring fruit" very soft and make tarts. TART PASTE. Rub into half a pound of flour, six ounces of butter and a table spoonful of powdered loaf sugar ; make it into a stiff paste with hot water.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
Tego przepisu jeszcze nikt nie skomentował. Może Ty rozpoczniesz dyskusję? Śmiało!
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.