Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Mirabelka jest odmianą dobrze znanej nam śliwki. Charakteryzuje się małymi, soczystymi i w zależności od odmiany: żółtymi albo czerwonymi owocami. Pamiętam jeszcze jak jako dziecko uwielbiałam się wspinać na karłowate drzewko i zajadałam się owocami mirabelki.
W Polsce mirabelka zazwyczaj rośnie w przydomowych ogródkach albo na dziko w otoczeniu łąk. I chociaż u nas mirabelka jest trochę niedocenianym owocem, to we Francji zyskała sporą popularność. W Lotaryngii (kraina w północno-wschodniej części Francji) z mirabelki przygotowuje się wino, konfitury i inne przetwory, dzięki czemu mirabelka stała się wizytówką tego właśnie regionu. Mirabelkowa tradycja w Lotaryngii sięga aż XIV wieku! Jak wspomniałam, ja sama mam sentyment do mirabelki i jak tylko napotykam na swojej drodze drzewko z dojrzałymi owocami, to zawsze się na nie skuszę. Z mirabelki powstaje cudownie aromatyczna i przyjemnie kwaskowa w smaku konfitura. Można do niej dodać nalewki mirabelkowej, a jej smak zostanie jeszcze lepiej uwydatniony. Ja użyłam 30 procentowej nalewki od Soplicy. Przygotowana konfitura idealnie pasuje do kruchej tarty. Ciasto w takiej formie jest dosyć kwaśne i żeby nadać mu odpowiedniej słodyczy można uformować na jego wierzchu malutkie beziki. Nie jest to jednak konieczne, jeżeli do samej konfitury dodamy więcej cukru. Inspiracją do tego przepisu była tradycyjna receptura na ciasto z brzoskwiniami - tylko, że zamiast brzoskwiń wykorzystałam właśnie mirabelkę (zapis receptury poniżej)
Składniki
Przygotowanie
Wyłożyć spód tortownicy i boki na 2 cm wysoko kruchem ciastem, następnie wyłożyć papierem cienim, napełnić suchym grochem i upiec w piecu. Gdy wystygnie, wyjąć z tortownicy, groch wyrzucić, a wypieczoną z ciasta foremkę wysmarować w środku marmeladą [...] Tęgą pianę z sześciu białek wymieszać z tyluż łyżkami mączki cukrowej, ubrać z tutki papierzanej tą pianą leguminą, posypać na wierzch cukrem i przed podaniem wstawić na 20 minut do średniego pieca. Ładnie zrumienioną osunąć na półmisek i podać.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.