Lody truskawkowe

Według przepisu z 1838 r.

Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 8 minut
Liczba porcji 6
Typ dania
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Nie znam ani jednej osoby, która nie lubiłaby lodów. Dzieci, dorośli, poważni, roztargnięci - nieważne. Każdy je uwielbia. A najlepsze są te domowe. Gwarantuję Wam, że nigdzie nie spróbujecie takich lodów. To wy decydujecie jak bardzo mają być truskawkowe. Ja proponuję żeby były maksymalnie owocowe :-) Oprócz tego nie musicie mieć żadnych specjalnych maszyn, żeby je zrobić (oczywiście byłoby to ułatwieniem ale bez tego też da się żyć). Jak Bartek spróbował tych lodów to stwierdził, że przeszłam samą siebie, więc po prostu musicie ich spróbować <3

Lody truskawkowe
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1838 roku

Is made in the same manner—the strawberries must be very ripe, and the stems picked out. If rich cream can be procured, it will be infinitely better—the custard is intended as a substitute, when cream cannot be had.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
GP
Gosia Przewoźniak
Proszę o informację czy mieszać trzeba co pół godziny przez te 8godzin czy krócej??
D
domowe-potrawy.pl
Fajny przepis, z chęcią wypróbuję :)
AA
Aga Aga
U mnie się studzą...
Awatar
Lena Gryszko
Daj znać koniecznie jak Ci smakują Ja miałam problem żeby się powstrzymać i na ciepło ich nie zjeść
BS
Beata Seredyńska
Dzis zaplanowałam dzien na truskawkowo moze jakiś przepis tradycyjny na dżemy ? A lody koniecznie musze wypróbować ‼️
SR
Sonia Raatz
Przeeeepyszne!
OG
Ola Górecka
Śmietanki jest 0,5 l? Bo w przepisie trochę mało...;)
Awatar
Lena Gryszko
Olu, tak! Poprawię niedługo ☺️
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.