Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Jeżeli wśród Was są wielbiciele grzanego piwa, to koniecznie spróbujcie polewki piwnej wg przepisu z 1871r. Wiele do szczęścia nie potrzeba: ulubione piwo, opcjonalnie twaróg, śmietana i szczypta cynamonu :)
26 sierpnia w 1394r. Władysław Jagiełło w porze obiadowej otrzymał polewkę piwną z pokruszonym, białym serem. Nic dziwnego, ponieważ w średniowieczu piwo było w Polsce podstawowym i najpopularniejszym napojem. Nawet dzieci czasami piły piwo, ponieważ dostarczało im to niezbędnych witamin i innych wartościowych składników odżywczych. Wydaje się, że Polska była kiedyś krainą piwem i miodem płynącą :)
Składniki
Przygotowanie
“Zagotować w rondlu dobrego zwyczajnego piwa kwartę jedną. Osobno rozbić w garnku dobrą kwaterkę śmietany kwaśnej,czterema żółtkami i łyżką miałkiego cukru;
Gdy się piwo zagotuje, lać e powoli ciągle mięszając w garnek gdzie jest śmietana z żółtkami; wstawić na ogień, żeby się tylko rozgrzało i wylać w wazę, gdzie jest przygotowany chleb krajany w kostkę, twaróg dobry także pokrajany i parę łyżek cukru z cynamonem.”
zupa piwna. Wspomnienie z przed lat. Dziekuje!
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.