Zupa piwna

Według przepisu z 1871 r.

Czas przygotowania 5 minut
Czas gotowania 15 minut
Liczba porcji 6
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Jeżeli wśród Was są wielbiciele grzanego piwa, to koniecznie spróbujcie polewki piwnej wg przepisu z 1871r. Wiele do szczęścia nie potrzeba: ulubione piwo, opcjonalnie twaróg, śmietana i szczypta cynamonu :)

26 sierpnia w 1394r. Władysław Jagiełło w porze obiadowej otrzymał polewkę piwną z pokruszonym, białym serem. Nic dziwnego, ponieważ w średniowieczu piwo było w Polsce podstawowym i najpopularniejszym napojem. Nawet dzieci czasami piły piwo, ponieważ dostarczało im to niezbędnych witamin i innych wartościowych składników odżywczych. Wydaje się, że Polska była kiedyś krainą piwem i miodem płynącą :)

Zupa piwna
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1871 roku

“Zagotować w rondlu dobrego zwyczajnego piwa kwartę jedną. Osobno rozbić w garnku dobrą kwaterkę śmietany kwaśnej,czterema żółtkami i łyżką miałkiego cukru;

Gdy się piwo zagotuje, lać e powoli ciągle mięszając w garnek gdzie jest śmietana z żółtkami; wstawić na ogień, żeby się tylko rozgrzało i wylać w wazę, gdzie jest przygotowany chleb krajany w kostkę, twaróg dobry także pokrajany i parę łyżek cukru z cynamonem.”

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
AK
Aleksander Kłapa
smak zupy z dzieciństwa
AK
Aurelia Klimkiewicz
Super przepis!
ZB
Zbyszek Bobby
Fantastyczny przepis ! Pachnie atmosferą dworków z eposu Orzeszkowej "Nad Niemnem". Pozdrawiam Panią Lenę !
Awatar
Lena Gryszko
Zbyszku, dziękuję za Twój komentarz ❤️😀 Cieszę się, że przepis Ci się podoba i też Cię ciepło pozdrawiam! 😊
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.