Pierogi z ziemniakami i parmezanem

Według przepisu z 1910 r.

Czas przygotowania 60 minut
Czas gotowania 5 minut
Liczba porcji 100
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Kochani! Przywitajcie Kasię, która dołączyła do współtworzenia Przepisów Tradycyjnych <3 Kasia debiutuje dzisiaj przepisem na pierogi z ziemniaczanym nadzieniem z dodatkiem parmezanu :) Muszę Wam też zdradzić, że Kasia mieszka na co dzień w wyjątkowym miejscu, bo w Hiszpanii - a to oznacza, że czasem pojawią się tutaj też tradycyjne hiszpańskie potrawy <3

Przepis na ciasto do pierogów znajdziecie tutaj

A Kasię możecie obserwować na Instagramie, zobaczcie co ona w tej swojej kuchni wyczynia :)

Pierogi z ziemniaczanym nadzieniem
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1910 roku

Ugotować kilo oskrobanych kartofli, utłuc aby grudek nie było, posolić, opieprzyć i wymieszać z masłem, w którem przedtem zasmażyć na żółto pół drobno posiekanej cebuli. Kto lubi może dodać do kartofli dwie lub trzy łyżki utartego na tarku sera twarogowego. Potem zagnieść ciasto podanem sposobem i lepić pierogi, a po ugotowaniu polać na półmisku świeżem masłem i posypać parmezanem lub tylko masłem z przyrumienioną bułeczką.

Awatar
Katarzyna Kostrzewa
Gotowanie stało się pasją, kiedy na studiach, żywność stała się czymś więcej niż tylko zaspokajaniem potrzeb. Każdego dnia próbuję stworzyć coś co jest bombą dla zmysłów i pozwala że nie zapomnisz tego smaku. Kocham zamieniać te mniej zdrowe składniki, na coś zupełnie zdrowego. Nie oznacza to jednak, że nie grzeszę :) Pamiętaj ! "Jesteś tym, co jesz" Gillian McKeith. Zajrzyj na mojego Instagrama
Dołącz do dyskusji
KN
Krystyna Nowaczyk
Super, zdrowe jedzenie to zdrowie. Lekarze są wtedy mało potrzebni. Piszę mało, bo niestety mimo wiedzy i tak się trochę grzeszy. W 100 % nie da się tego uniknąć. Pozdrawiam.
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.