Pierogi ze słodką kapustą

Według przepisu z 1910 r.

Czas przygotowania 60 minut
Czas gotowania 5 minut
Liczba porcji 50
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Kolejny przepis, który dostałam od Leny, to przepyszne pierogi ze słodką kapustą. Od razu spodobał mi się ten pomysł, bo lubię zarówno pierogi jak i samą słodką kapustkę. Dlatego w szczególny sposób zapraszam Was do zapoznania się z tym przepisem.

Pierogi ze słodką kapustą
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1910 roku

Dwie główki kapustki pokrajać na cząstki, obgotować na wpół słonej wodzie, posiekać na masę i udusić na maśle, na którem wpierw udusić drobno pokrajaną cebulę. Można dodać łyżkę ugotowanych i posiekanych drobno grzybków i trochę pieprzu. Gdy kapusta już należycie przygotowana, odstawić aby wystygła, przygotować ciasto na pierogi, rozwałkować, nakładać kapustą i lepić. A gdy wszystko gotowe, ugotować w słonej wodzie i odcedziwszy oblać na półmisku rozpuszczonem masłem z przyrumienioną bułeczką lub z przysmażoną cebulką.

Awatar
Marta Mikulewicz
Gotowanie i kucharzenie to moja pasja, moja miłość i moje uzależnienie. Zamykając się w kuchni tworzę inny świat. Świat, który ma mój smak :) Na co dzień również prowadzę bloga
Dołącz do dyskusji
J
Jadwiga
Witam moja mama robiła na wigilię pierogi ze słodkiej kapusty były pycha.Kapusta ugotowana, odciśnięta i przez maszynkę do tego troszkę zeszklonej cebulki i mąka przypalana na patelce ok 1łyżka doprawić do smaku i gotowe smacznego
EN
Ewa Niemiec
yszne sa ,W malopolsce takie sie robi !
LG
Lech Galant
Jestem z Małopolski. U nas zgoła inaczej. Małą główkę białej kapusty kroimy na 4 części, wykrawamy głąb. Do wody i gotujemy do miękkości. Wodę odlewamy, kapustę odsączamy, czekamy aż lekko ostygnie. Tak, że ręczne "odciskanie" z wody nie będzie parzyło ;) Można odciskać przez materiał. Najważniejsze, by pozbyć się jak najwięcej wody. Następnie przepuszczamy przez maszynkę. Można dodać posiekane grzyby. Całość solimy i doprawiamy pieprzem i takim farszem nadziewamy pierogi. Zawsze znikały pierwsze a przy stole była walka o nie :)
Awatar
Lena Gryszko
Super! bardzo Ci dziękuję :) <3
LG
Lech Galant
Lena Gryszko W gruncie rzeczy to chyba małopolska + część kresów. Większość Polski zajada z kiszoną kapustą, u mnie wszyscy jedli tylko ze słodką i nikt nawet nie słyszał, żeby z kiszoną jeść. To samo z łazankami. Bigos robiło się pół na pół zawsze. Ciężko stwierdzić, czy tradycyjne, jednak z pewnością jest to bardzo charakterystyczne dla tego regionu :)
Awatar
Lena Gryszko
Noo, czy tradycyjne danie z Małopolski? �
JD
Jolanta Dubikowska
U mnie w Opolu to już obowiązkowo na Boże Narodzenie te pierogi A przepis wprowadziła moja teściowa ,która pochodzi z małopolski Czyli potwierdzone skąd tradycja☺
MD
Maria Dzieweczyńska
Pyszne sa czasami dodaje troche mielonego do tego farszu na talerzu obok smietane gesta szefa z pieprzem i sola ale ten podany przepis jest super
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.