Ze smaków lata trzeba korzystać garściami! Jak to jest, że najpierw z utęsknieniem wyczekujemy cieplejszych dni, a kiedy one w końcu nadejdą, to tak szybko mijają? W szczególności odwiedzanie straganów z owocami i warzywami pięknie obrazuje jak czas szybko ucieka. Kiedy widzę, że wśród owoców zaczynają dominować śliwki i jabłka, to już jest sygnał nadchodzącej jesieni ale też tego, że trzeba łapczywie chwytać za pozostałości letnich smaków. Dzisiaj mowa właśnie o morelach. Są dostępne praktycznie przez całe lato ale zauważyłam, że sięgam po nie dopiero jak uświadamiam sobie, że za chwilę lato przeminie. Zaczynam wtedy upychać małe, mięsiste, żółte i słodkie morele do słoików i… do ciasta pierogowego 😃


Jeżeli usmażysz morele, dodasz odrobinę cukru, ulubionych przypraw, to zobaczysz jakie boskie pierogi z tego wyjdą!
Pierogi z morelami podaję najczęściej z masłem cynamonowym. Masło cynamonowe to nic innego jak rozpuszczone masełko z odrobiną cynamonu i cukrem.


Pierogi z morelami
Składniki
- Opcjonalnie do podania: masło rozpuszczone z cynamonem i cukrem
- Szczypta soli
- 300 ml ciepłej wody
- 450 g moreli
- 500 g mąki pszennej typu 500
Przygotowanie
- Morele umyj, osusz, przetnij i wyjmij pestkę. Przełóż je na patelnię, posyp dwiema łyżeczkami cukru i smaż na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Mieszaj drewnianą łopatką.
- Przygotuj ciasto na pierogi: w ciepłej wodzie rozpuść szczyptę soli i zalej tą wodą przesianą mąkę. Na początku możesz łączyć składniki za pomocą szpatułki, ale z czasem zacznij wyrabiać je rękoma. Im mocniej i dłużej wyrabiasz ciasto, tym bardziej będzie ono elastyczne i miękkie. Odetnij kawałek ciasta, pozostałą część zostaw pod przykryciem, i rozwałkuj odrobinę grubiej niż zazwyczaj.
- Ostudzone morele wykładaj na wykrojone szklanką placuszki i łącz ze sobą brzegi.
- Pierogi z morelami możesz zamrozić: ułóż je na drewnianej lub plastikowej deseczce, wcześniej oprószonej lekko mąką i wstaw do zamrażalnika. Jak się porządnie zamrożą to możesz włożyć je do plastikowego woreczka, najlepiej zamykanego strunowo.
- Pierogi z morelami możesz też od razu ugotować: wrzuć je do wrzątku, mieszaj tylko drewnianą łyżką i jak wypłyną potrzymaj je ok. 1 minuty i wyciągaj za pomocą cedzakowej łyżki. Pierogi z morelami lubię podawać z masłem cynamonowym: rozpuszczam łyżeczkę masła, dodaję szczyptę cynamonu i cukru i rozprowadzam to na pierogach.



Treść oryginalna przepisu z 1910 roku
[..] Mniej wprawne kucharki wycinają z ciasta kieliszkiem lub szklaneczką okrągłe placuszki, nakładają do każdego w środek farszu i złożywszy je we dwoje brzegi ze sobą zlepiają. Po zrobieniu należy pierogi układać na sicie jeden obok drugiego, gotować tak samo jak kluski [...]Pokaż więcej »


Przepisy, które również mogą Cię zainteresować


Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

