Pierogi z morelami

Według przepisu z 1910 r.

Czas przygotowania 40 minut
Czas gotowania 7 minut
Liczba porcji 50
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Ze smaków lata trzeba korzystać garściami! Jak to jest, że najpierw z utęsknieniem wyczekujemy cieplejszych dni, a kiedy one w końcu nadejdą, to tak szybko mijają? W szczególności odwiedzanie straganów z owocami i warzywami pięknie obrazuje jak czas szybko ucieka. Kiedy widzę, że wśród owoców zaczynają dominować śliwki i jabłka, to już jest sygnał nadchodzącej jesieni ale też tego, że trzeba łapczywie chwytać za pozostałości letnich smaków. Dzisiaj mowa właśnie o morelach. Są dostępne praktycznie przez całe lato ale zauważyłam, że sięgam po nie dopiero jak uświadamiam sobie, że za chwilę lato przeminie. Zaczynam wtedy upychać małe, mięsiste, żółte i słodkie morele do słoików i… do ciasta pierogowego 😃

Jeżeli usmażysz morele, dodasz odrobinę cukru, ulubionych przypraw, to zobaczysz jakie boskie pierogi z tego wyjdą! Pierogi z morelami podaję najczęściej z masłem cynamonowym. Masło cynamonowe to nic innego jak rozpuszczone masełko z odrobiną cynamonu i cukrem.

Pierogi z morelami
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1910 roku

[..] Mniej wprawne kucharki wycinają z ciasta kieliszkiem lub szklaneczką okrągłe placuszki, nakładają do każdego w środek farszu i złożywszy je we dwoje brzegi ze sobą zlepiają. Po zrobieniu należy pierogi układać na sicie jeden obok drugiego, gotować tak samo jak kluski [...]

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
LS
Lucyna Saba
super przepisy i dobrze , że do ciasta jajka nie dodajesz !
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.