Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Sezon na przygotowywanie zimowych zapasów trwa w najlepsze. Morele są wdzięczne do przygotowywania konfitur. Pięknie się smażą w syropie cukrowym, zachowują swój smak i świeży aromat. Uwielbiam czuć duże cząstki owoców w konfiturach. Mam nadzieję, że ta konfitura morelowa doczeka się zimy... jest tak dobra, że trudno jej się oprzeć :)
Z podanych proporcji wychodzi ok. 600 g konfitury morelowej.
Składniki
Przygotowanie
Prawie dojrzałe morele wybrać równej wielkości i równej dojrzałości, nakłuć mocno, to jest głęboko i gęsto drewnianą szpilką i wrzucać w zimną wodę. Odważywszy poprzednio morele, wziąść na funt dwa funty cukru, zrobić syrop zwykłej gęstości, to jest maczając tylko cukier w wodzie ile wsiąknie, gdy zawrze, wrzucić osączone z wody morele, postawić na silnym ogniu, gdy się skryją pianą zdjąć z ognia, potrzymać 20 minut odstawione, następnie drugi raz powtórzyć mocne zagotowanie i odstawić znowu na 20 minut, trzeci raz to samo jeszcze powtórzyć, a następnie na wolnym zupełnie ogniu dać się dosmażyć powoli, póki owoc nie nabierze zwykłej konfiturowej przezroczystości, a syrop stosownej gęstości. Morele lepiej na drugi dzień dosmażyć.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.