Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Jako mała dziewczynka co roku jeździłam z bratem na wakacje do dziadków. Beztroskie dni spędzaliśmy w otoczeniu lasów i jeziora. Chodziliśmy na grzyby, łowiliśmy ryby, bawiliśmy się w chowanego w gęstych korytarzach krzaków malinowych. Z perspektywy czasu wakacje spędzane z dziadkami były najlepszymi wakacjami w moim życiu. Moja babcia, jak to wszystkie babcie mają w zwyczaju, zawsze troszczyła się o moje i mojego brata podniebienie. Każdego dnia serwowała nam najsmaczniejsze jedzenie: pielmieni, truskawki ze śmietaną i cukrem, placki z cukinii, kanapki z pomidorem prosto z krzaka i coś na co dzisiaj daję Ci przepis: pierogi z wiśniami.
Dla mnie pierogi z wiśniami to typowy “comfort food”. Nie wiem czy spotkałaś się z takim określeniem? Jest to jedzenie, które momentalnie poprawia Ci nastrój, przywołuje miłe wspomnienia, powoduje, że z jakiegoś powodu lepiej się czujesz. Pierogi z wiśniami tak właśnie na mnie działają. Pamiętam ogromną metalową misę, w której babcia wyrabiała ciasto na pierogi. Pamiętam zapach surowego ciasta i to jak było mięciutkie, elastyczne. Babcia lubiła kiedy przyglądałam się jak wyrabia ciasto, jak je wałkuje i w końcu jak formuje zgrabne pierogi. Uwieńczeniem całego procesu było oczywiście pałaszowanie świeżo zrobionych pierogów. Nie było zamrażania. Tam gdzie spędzaliśmy wakacje przez długi czas nie było prądu, a produkty schładzało się w studni: wkładało się je do wiaderka i spuszczało głęboko do lodowatej wody. Ale wracając do samych pierogów. Pamiętaj tylko, że pierogi z owocami wymagają jednej rzeczy: ciasto nie powinno być zbyt cienkie. Owoce mają to do siebie, że puszczają sok, co rozluźnia ciasto. Zostaw ciasto odrobinę grubsze niż zwykle.
Składniki
Przygotowanie
Robi się tak samo jak poprzednie, tylko trzeba z wiśni powyjmować pestki i sparzyć na sicie gorącą wodą, następnie wymieszać z cukrem i robić z nich pierożki podając do tego śmietanę z cukrem.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.