![](/img/containers/pliki/przepisy/majonez-domowy/9898dadb127dacea9dc1e5622cdfddeb.jpg/d76851d5b1cd54da6688262caafdf9d2.webp)
Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Co mnie skłoniło, żeby samej przygotować majonez? Okazuje się, że ciężko jest dostać w sklepie majonez, który nie zawiera konserwantów czy innych ulepszaczy. Co ciekawe, przygotowanie majonezu wcale nie jest trudne! Potrzebujemy raptem kilka składników i domowy majonez gotowy.
![](/img/containers/pliki/przepisy/majonez-domowy/665cee4e484250f745eb471b1899bf97.jpg/18179cbb50ee01d3cab3a460a6c60e35.webp)
![](/img/containers/pliki/przepisy/majonez-domowy/db77d7abc02af734c58b4f34e6488df5.jpg/721afa641914a356752edd956ecb8075.webp)
Składniki
Przygotowanie
Dwa żółtka utrzeć do białości, dodawszy szczyptę soli, do tego wlewać po parę kropel świeżej oliwy i trochę octu estragonowego, mieszając ciągle, potem znów dodać oliwy, octu i tak postępować aż do wymieszania pół kwarty oliwy z żółtkami. Octu powinno być tylko tyle, aby smak był kwaskowaty. Do tej massy dobiera się mocny rosół, zaprawiwszy mąką, a dla nadania ostrości nieco pieprzu i musztardy. Podaje się na zimno.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.