Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Są takie dni, kiedy łatwiej jest zrobić samemu pieczywo, niż zorganizować eskapadę do sklepu. Bułki codzienne wychodzą cudownie miękkie, puszyste i smaczne. I można je robić będąc jeszcze w piżamie... :)
Przepis pochodzi z 1895r.
Składniki
Przygotowanie
Na garniec mąki wziąć 5 łutów drożdży, kwartę mleka, pół funta roztopionego masła, kubek cukru i trochę soli. Najprzód rozpuścić w mleku drożdże, wlać powoli w mąkę, mieszając łyżką, żeby gruzołków nie było, a mąki zabierając tylko połowę. Przypruszyć rozczyn z lekka mąką, przykryć i postawić w ciepłem miejscu. Gdy się ruszy wlać masło, cukier, sól, wgnieść resztę mąki i tak długo wygniatać ciasto, aby aż od rąk odchodziło. Wtedy znów postawić w cieple, a gdy ciasto podrośnie robić okrągłe bułki i kłaść na blachy posypane mąką, na których jeszcze powinny podrosnąć. Przed wsadzeniem do pieca posmarować żółtkiem rozbitem z wodą. W piecu powinny stać godzinę.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.