![](/img/containers/pliki/przepisy/francuskie-nalesniki-z-pomaranczami/b9cb7f6490995fc34180e6e85fbbc1b0.jpg/db39521abc9be5aff96d3bb525987b56.webp)
Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Nieraz już udowodniłam na blogu, że mamy wielką słabość do naleśników. Nie wiem czy w ogóle istnieje ktoś, kto nie lubi naleśników? To jest coś takiego, co idealnie pasuje na śniadanie, na obiad i na kolację. Robi się je banalnie prosto, szybko, a smak najczęściej jest na tyle uzależniający, że z chęcią się do nich powraca. W szczególności jeżeli spróbujesz tych akurat naleśników. W sumie przepis ten dopracowywałam co najmniej 10 razy. Aż w końcu mam idealne rozwiązanie na cudowne, cieniutkie, francuskie naleśniki przepełnione pomarańczowym smakiem, który pięknie podkręcona likier pomarańczowy. Zapraszam Cię na wyborne śniadanie albo obiad, albo i kolację - jak wolisz :)
![](/img/containers/pliki/przepisy/francuskie-nalesniki-z-pomaranczami/a1c3283f64d27f05982526df97f913a1.jpg/1c2f4244806b16b598c394e212e4a48a.webp)
![](/img/containers/pliki/przepisy/francuskie-nalesniki-z-pomaranczami/775950bba9c8a87b4338604fc0401987.jpg/f29d5f9e0584c2e93c91426fa142c17a.webp)
Tradycyjną recepturę znajdziesz poniżej. I jak sama autorka pisze: "W ten sposób przyrządzone naleśniki są wyborne, daleko smaczniejsze jak nakładane marmoladą." tak właściwie jest. Nie rozczarujesz się. U mnie naleśniki nie są pieczone tylko smażone. Dodatkowo sos pomarańczowy wcześniej redukuję na małym ogniu, przez co jest bardziej zawiesisty i gęstszy, zresztą dokładny przepis znajdziesz niżej :)
Składniki
Przygotowanie
Składniki
Przygotowanie
Składniki
Przygotowanie
Skórkę z całej pomarańczy otrzeć o kawałek cukru, potem pomarańczę przekrajać i sok z niej wycisnąć na talerz głęboki, włożyć ów kawałek cukru i jeszcze 2 łyżki cukru miałkiego, wcisnąć sok z całej cytryny, wlać łyżkę sklarowanego masła i duży kieliszek koniaku i wszystko to razem dobrze wymieszać. Upiec naleśniki zwyczajne lub francuskie, na każdy z tych naleśników włożyć kawałek surowego masła wielkości orzecha, wlać łyżkę powyższego sosu pomarańczowego, zwinąć w trójkąt i ułożyć jeden obok drugiego na półmisku, potem je wstawić na 10 minut do pieca, w wyjąwszy posypać cukrem i podać zaraz na stół. W ten sposób przyrządzone naleśniki są wyborne, daleko smaczniejsze jak nakładane marmoladą.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.