Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Naleśniki drożdżowe przekładane ulubionymi powidłami, z sosem czekoladowym i odrobiną płatków migdałowych :-) Całe szczęście, że szybko się je robi, a wyglądają cudownie bosko! Mało tego! Zaserwowałam je gościom na śniadanie i zebrałam same pochwały <3 Polecam Wam!
Składniki
Przygotowanie
Funt mąki, cztery lub pięć żółtek, łyżkę sklarowanego masła i szczyptę soli rozbić dobrze, aby ciasto było trochę gęściejsze, jak na lane kluski, wlać 3 łuty drożdży rozpuszczonych w letniem mleku, potem domieszać pianę z 5 białek, postawić na kilka godzin w ciepłem miejscu, aby podrosło; wlać masła na patelnię, a gdy się rozpali, nalewać ciasta tyle, aby naleśniki były tak grube jak bliny, a gdy się obie strony zrumienią, wyjąć na stół, posmarować marmoladą i kłaść na okrągły półmisek wielkości naleśników.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.