Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Każdy chyba lubi francuskie bagietki i pieczywo, prawda? Dlatego jak zobaczyłam przepis na francuski chleb i w dodatku z 1764 roku to wiedziałam, że muszę go przetestować! Ten chleb jest wyjątkowo łatwy do zrobienia, dlatego że nie wymaga żadnego wyrabiania ani ugniatania ciasta. Wieczorem można sobie przygotować wszystkie składniki, wymieszać je i zostawić ciasto pod przykryciem na 12 godzin. Chleb sam się robi, sam rośnie, sam się piecze. Idealnie. Od dziś jest to jeden z moich ulubionych przepisów :) Mam nadzieję, że Wam też się spodoba!
Składniki
Przygotowanie
Take half a peck of fine flour, the yolks of six eggs and four whites, a little salt, a pint of ale yeast, and as much new milk made warm as will make it a thin light paste, stir it about with your hand, but be sure you don’y knead them; have ready six wooden quarts or pint dishes, fill them with paste (not overfull) let them stand a qyartet of an hour to rife, then turn them out into the oven and when they are baked raplp them. The oven must be quick.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.