Wafle zwyczajne (gofry)

Według przepisu z 1904 r.

Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 10 minut
Liczba porcji 10
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Jaka mnie ogarnęła euforia, kiedy przeczytałam przepis na walfle zwyczajne i zrozumiałam, że są to gofry! Naturalne było to, że od razu pobiegłam do kuchni, żeby wypróbować recepturę. Tym bardziej, że niedawdno dostałam gofrownicę w prezencie... :)

Wafle zwyczajne (gofry)
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1904 roku

Szcześć żółtek ubić z ćwierć funtem cukru pudru do białości, wlać 1/4 funta sklarowanego masła, szczyptę wanilii lub skórki cytrynowej, dodać 1/2 funta mąki i mocno wyrobić do pulchności. Ciasto powinno być o tyle rzadkie, aby się do formy nalewać dało, jeżeliby okazało się za gęste, wtedy dolać śmietanki. Przed samem pieczeniem dodać pianę z pozostałych białek, żelazo rozgrzać, wysmarować roztopionem masłem i wlewać po trochu ciasta, przy pieczeniu zamknąć żelazo i piec na rozpalonych węglach, obracajć na obie strony. Gorące wafle posypać cukrem.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
T
ToTemat.pl
Wyglaa to wszystko super
DG
Dorota Gąsiorowska Łątka
jakiego typu mąki użyłaś?
Awatar
Lena Gryszko
Najzwyklejsza, pszenna typ 450
PW
Paulina Włodarczyk
Czy zamiast masła klarowanego można dodać zwykłą palmę?
Awatar
Lena Gryszko
Paulina, możesz użyć zwykłego masła typu osełki górskiej ale nie margaryny :)
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.