
Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Jaka mnie ogarnęła euforia, kiedy przeczytałam przepis na walfle zwyczajne i zrozumiałam, że są to gofry! Naturalne było to, że od razu pobiegłam do kuchni, żeby wypróbować recepturę. Tym bardziej, że niedawdno dostałam gofrownicę w prezencie... :)

Składniki
Przygotowanie
Szcześć żółtek ubić z ćwierć funtem cukru pudru do białości, wlać 1/4 funta sklarowanego masła, szczyptę wanilii lub skórki cytrynowej, dodać 1/2 funta mąki i mocno wyrobić do pulchności. Ciasto powinno być o tyle rzadkie, aby się do formy nalewać dało, jeżeliby okazało się za gęste, wtedy dolać śmietanki. Przed samem pieczeniem dodać pianę z pozostałych białek, żelazo rozgrzać, wysmarować roztopionem masłem i wlewać po trochu ciasta, przy pieczeniu zamknąć żelazo i piec na rozpalonych węglach, obracajć na obie strony. Gorące wafle posypać cukrem.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.