Rogale kruche

Według przepisu z 1895 r.

Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 15 minut
Liczba porcji 10
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Alternatywa na niedzielne śniadanie :) Idealnie maślane i kruche rogaliki :)

Rogale kruche
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1895 roku

Ćwierć funta sklarowanego masła uwiercić do białości skrapiając wodą wlać 4 ubite jaja kwaterką ciepłego mleka, 1 łut drożdży, trochę soli, cukru i pół kwarty mąki. Wyrobić na pulchne ciasto, rozwałkować, pokrajać na kwadratowe kawałki, nałożyć konfiturami, makiem lub migdałową massą, pozawijać, wygiąć w podkowę, ułożyć na wysmarowaną masłem blachę, posmarować masłem i wstawić do wolnego pieca.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
SS
Sylwia Sokolowska
Jakiej grubości powinno być rozwalkowane ciasto?
Awatar
Lena Gryszko
Sylwia, ok 1 cm �
KG
Kasia Gac
Przepis jest niekompletny. Brak ilości jajek w skladnikach
Awatar
Lena Gryszko
Racja! Uzupełnię, dzięki! Potrzebne są 2 jajka
KK
Ktarzyana Koza
moje posmarowane masłem są matowe :( smaczne, ale brak im wizualu
KK
Ktarzyana Koza
Czy aby na pewno na koniec rozpuszczone masło? Na zdjęciach wyglądają, jak posmatowane jajkiem.
Awatar
Lena Gryszko
Masełko ;)
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.