Typ dania
Rodzaj kuchni
Przepis z kolekcji
Reklama
Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Alternatywa na niedzielne śniadanie :) Idealnie maślane i kruche rogaliki :)
Rogale kruche
Porcji
Składniki
Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama
Przygotowanie
Treść oryginalna przepisu z 1895 roku
Ćwierć funta sklarowanego masła uwiercić do białości skrapiając wodą wlać 4 ubite jaja kwaterką ciepłego mleka, 1 łut drożdży, trochę soli, cukru i pół kwarty mąki. Wyrobić na pulchne ciasto, rozwałkować, pokrajać na kwadratowe kawałki, nałożyć konfiturami, makiem lub migdałową massą, pozawijać, wygiąć w podkowę, ułożyć na wysmarowaną masłem blachę, posmarować masłem i wstawić do wolnego pieca.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.