Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama
Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Kto nie lubi racuszków? Ja nie znam takiej osoby! Dla mnie racuchy są dobre o każdej porze, a jak jeszcze nimi rozpoczynam dzień, to już w ogóle jest dobrze :)
Racuszki
Porcji
Składniki
Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama
Przygotowanie
Treść oryginalna przepisu z 1904 roku
Funt mąki rozczynić 2-ma łutami drożdży rozpuszczonych w letniem mleku; wbić 2 żółtka, dodać łyżkę masła i cukru i odrobiną soli, ciasto dobrze wymieszać, dodając mleka, ile potrzeba, postawić w cieple, aby podrosło, potem wsypać 2 łyżki rodzenków i szczyptę tartej skórki cytrynowej i nagorący szmalec lub masło kłaść łyżką okrągłe placki. Można do nich podać sok lub śmietaną ubitą.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.