Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Sam zapach pieczonych brioszek relaksuje, a co dopiero kiedy chwycimy taką brioszkę i się okaże, że w środku jest mnóstwo ulubionego powidła? Wydaje mi się, że udany poranek, to taki kiedy nigdzie się nie spieszymy i możemy powoli delektować się naszym śniadaniem... Brioszki idealne <3
Składniki
Przygotowanie
Dwie kwarty letniego mleka, trochę soli, 10 łutów drożdży rozbić z mąką i zostawić w cieple, aby się ciasto podniosło. Gdy z wierzchu ciasto popęka, wlać 20 żółtek ubitych do białości z 2 szklankami cukru, wybijać dobrze, wlać pianę z ubitych białek, dodać tyle mąki aby ciasto było gęste jak na bułki, w końcu wlać 3 szklanki topionego masła, trochę cytrynowej skórki, gorzkich migdalów i wybijać ciasto dopóki od rąk odchodzić nie będzie. Wtedy przykryć i zostawić w cieple żeby podrosło [...] Z tego samego ciasta robią się małe bułeczki.
Ja piekłem 20min i wyszły b.dobrze,a co byłoby z nich po 40minutach,bo taki czas podajesz.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.