![](/img/containers/pliki/przepisy/ryz-na-mleku/b673d603049250feafb07a3ed7924862.jpg/18b6de5523d755235862fc20ccee10d8.webp)
Typ dania
Rodzaj kuchni
Przepis z kolekcji
Reklama
Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Uwielbiam ryż na mleku. Kocham cynamon. Ubóstwiam zapach cytryny. I to wszystko mogę mieć rano w jednej miseczce... :) Prościej i lepiej się dzisiaj chyba nie da.
![](/img/containers/pliki/przepisy/ryz-na-mleku/a645fdee620feb8b22069477526a0eb9.jpg/959a0b1c9ae8c27c2bee2a28400f91fe.webp)
Ryż na mleku
Porcji
Składniki
Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama
Przygotowanie
Treść oryginalna przepisu z 1904 roku
Pół funta ryżu sparzyć ukropem, odcedzić i wypłukać w zimnej wodzie, nalać 2 kwartami mleka i gotować na wolnym ogniu, dodawszy kawałek skórki cytrynowej. Gdy miękki, wylać na półmisek, wymieszać go z cukrem i tłuczonym cynamonem, uważając aby nie był za słodki. Ryż ten podaje się dosyć rzadki.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.