Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Zagadka dla Was: co to jest płaskurka? :) Otóż jest to jedno z pierwszych udomowionych zbóż! Płaskurka cieszyła się ogromną popularnością za czasów Cesarstwa Rzymskiego. Co ciekawe, dodanie jej do chleba powoduje to, że pieczywo nabiera charakterystycznego, orzechowego posmaku. Cudowny chlebek <3 Do przygotowania chlebka będziecie potrzebowali domowego, żytniego zakwasu :)
Składniki
Przygotowanie
Piecze się na kwasie [...]. Wziąć tyle mąki ile się chce mieć bochenków, licząc po trzy litry na bochenek. Trzecią część mąki rozczynić w wilję dnia na noc, tym sfermentowanym kwasem rozrobionym [...] wsypać resztę mąki i bardzo tęgo zamiesić. Potem kłaść ciasto w rondel trzylitrowy obsypany mąką, poruszając nim aby się o boki obrównało, wyrzucać na drewnianą łopatę tak zwaną kociubę, po wierzchu oblać gorącą wodą aby było gładkie i wsadzić do gorącego pieca na całą godzinę.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.