Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Od jakiegoś czasu otrzymywałam prośby abym przetestowała i w końcu opublikowała sprawdzony przepis na brownie. Nie ukrywam, że z brownie miałam do czynienia już kilka, porządnych lat temu i niestety ale tekstura, smak brownie nie był zadowalający. Na jakiś czas porzuciłam próby opracowania niezawodnego przepisu.
Do czasu kiedy zmierzyłam się z przepisem na brownie – uwaga – z fasoli czerwonej. Moje rozczarowanie i rozżalenie było tak wielkie, że postanowiłam wrócić do tradycji i przetestowałam kilka kombinacji. Doszłam do wniosku, że promowanie brownie z przeróżnymi zamiennikami tylko nie z masłem, czekoladą czy cukrem jest zwykłą profanacją. Aż w końcu z ręką na sercu mogę się pochwalić przepisem na wilgotne w środku i twarde z zewnątrz maksymalnie czekoladowe brownie! Od razu uprzedzam: nie jest to dietetyczna receptura. Jest cukier i to dwa rodzaje: brązowy i biały. Jest masło, mąka i oczywiście czekolada i do tego kakao.
Pocieszające jednak jest to, że nie będziesz w stanie tego ciasta zjeść dużo. Jeden mały kawałeczek zaspokoi Twój czekoladowy głód na naprawdę długi czas. A resztą ciasta podziel się z najbliższymi – z pewnością się ucieszą :) Ah! I najlepsze w tym przepisie jest to, że kilkanaście minut i ciasto będzie gotowe do wstawienia do piekarnika :)
Co ciekawe, w amerykańskiej książce kucharskiej z 1896 roku pod pozycją "brownies" widnieje przepis na ciasto bez dodatku czekolady, za to z dużą ilością orzechów pekan. W moim przypadku brownie jest mocno czekoladowe i jest to kombinacja kilku receptur ze wspomnianej amerykańskiej pozycji.
Składniki
Przygotowanie
Mix ingredients in order given. Bake in small, shallow fancy cake tins, garnishing top of each cake with one-half pecan.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.