![](/img/containers/pliki/przepisy/suflet-piernikowy/4336ac6c95e163f86d0c07bc01dd5190.jpg/df425de267081dbb6d4c4d2379376f23.webp)
Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Pamiętam jak kilka lat temu wydawało mi się, że przyrządzenie w domu sufletu jest wyższą szkołą jazdy. Suflet kojarzył mi się z tego typu deserem, który wychodzi tylko najlepszym kucharzom. Jednak od kiedy studiuję ponad 100-letnie książki kucharskie zaczęłam eksperymentować w swojej kuchni. Jeżeli suflet jest taki trudny, to dlaczego praktycznie w każdej kucharskiej książce jest na niego przepis – czasami nawet kilkanaście? To zmotywowało mnie do poznania tajemnic udanego sufletu.
![](/img/containers/pliki/przepisy/suflet-piernikowy/58a9fc3dc58878e9832e3af4bffe8d06.jpg/81d945af1be6416bdfe7b3a6dd4e22ea.webp)
![](/img/containers/pliki/przepisy/suflet-piernikowy/31dad7c1782ec71d78d60fcb598e9827.jpg/08c73d90998457af8ca2c9a40eaffe60.webp)
![](/img/containers/pliki/przepisy/suflet-piernikowy/5a20c2da6b870bf6358689b9b397766f.jpg/af29c51b8d7a08f06e4201dbb3c2f960.webp)
![](/img/containers/pliki/przepisy/suflet-piernikowy/6d68ae7532eefd5208b9d2cde4b12706.jpg/f9749bbe2a50ba2907a43faa12e89f29.webp)
Suflet jest deserem, który trzeba przygotowywać i serwować w ostatniej chwili. Przyrządzenie sufletu jest przyjemnym zajęciem: łącznie z pieczeniem zajmie Ci to 20 minut. Warto? :) Dodam tylko jeszcze, że suflet piernikowy, czyli mocno świąteczny przyczyni się do tego, że w kilka minut w Twoim domu będzie pięknie pachniało. Aromat świątecznych przypraw rozniesie się błyskawicznie.
Mój suflet piernikowy proponuję obsypać odrobiną cukru pudru. Jednak nie jest to konieczne, możesz go zaserwować w takiej postaci, w jakiej wyjmiesz z piekarnika.
Suflety charakteryzują się tym, że po wyjęciu z piekarnika lekko opadają. A jak się wbije w niego łyżeczkę, to już w ogóle suflet się kurczy. To normalne – powiem więcej, jeżeli tak się właśnie dzieje, to oznacza, że Twój suflet jest idealny :)
Składniki
Przygotowanie
Suflety, ponieważ łatwo opadają należy robić w ostatniej chwili, a po wyjęciu z pieca zaraz podawać. [...] Przygotować wpierw marmeladę: malinową, morelową, głogową lub inną. Ubić sztywną pianę z białek dosypując do niej cukru, potem włożyć przygotowane powidełko i bić aż się równo z pianą wymiesza. Ułożyć stożkowato na półmisku wysmarowanym oliwą, obrównać nożem i wstawić do miernego pieca.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.