Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Uwielbiam domowe pączki za to, że ich smak diametralnie różni się od tych kupnych. Nie ukrywam: nie jest to najłatwiejszy deser. Czasowo wymagający, bo trzeba dobrze wyrobić ciasto drożdżowe no i w końcu smażenie pączków – mierzenie temperatury i pilnowanie, żeby się nie przypaliły. Pączki powinny być pulchne, mięciutkie, a wyznacznikiem udanego pączka oprócz smaku jest też jasna obwódka, która tworzy się na pączku podczas jego smażenia. Pączki nadziewam po usmażeniu, niektóre lukruję, a inne obsypuję cukrem pudrem. Obejrzyj też poniższe video jak przygotować idealne pączki.
Na blogu znajdziesz kilka przepisów na pączki i to też pokazuje jak ewoluowały moje eksperymenty w pączkowych zmaganiach. Jest też przepis na pączki pieczone – dla tych, którzy z różnych powodów unikają zbędnych kalorii.
Z podanych niżej proporcji wyszło 25 pączków.
Dlaczego do pączków dodaje się alkohol?
W wielu przepisach nie znajdziesz w składnikach alkoholu. Niektórzy twierdzą, że można ten składnik pominąć. Jednak dodanie odrobiny alkoholu ma wpływ na jedną bardzo ważną rzecz: podczas smażenia pączki nie nasiąkają tak tłuszczem. Dzieje się tak dlatego, że alkohol powoduje ścinanie się białka mąki i jajka, chroniąc pączki przed nadmiernym wchłanianiem tłuszczu.
Czy zamiast alkoholu można dodać inny składnik, który też zabezpieczy pączki przed nadmiernych nasiąkaniem?
Tak, możesz dodać odrobinę octu lub soku z cytryny.
Moje pączki się przypalają podczas smażenia, co robić?
Dobrze wyrobione ciasto to jedno ale umiejętne smażenie pączków to inna sprawa. Przede wszystkim olej musi być odpowiednio rozgrzany, to znaczy do 160-180 stopni. Kuchenny termometr w kuchni sprawdzi się idealnie. Nie dodawaj do ciasta więcej cukru. Wiem, że ilość cukru może się wydawać mała ale w smaku słodkość pączka zbalansuje nadzienie. Cukier wpływa na przypalanie się pączków, więc jeżeli będzie go za dużo to na 100 procent Twoje pączki będą się przypalać. W czasie smażenia pączków dodawaj do oleju co jakiś czas 2-3 plasterki surowego ziemniaka – wiem, że dziwne ale działa :)
Składniki
Przygotowanie
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.