Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Na początku przyznam otwarcie: jest to najlepsza tarta cytrynowa jaką kiedykolwiek jadłam. Kruche, cieniutkie ciastko i do tego maksymalnie cytrynowe, przyjemne nadzienie. W żadnej cukierni nie uraczyłam się tak cudownie cytrynowym kawałkiem ciasta.
Co ciekawe do przygotowania nadzienia wykorzystane całe cytryny. Wcześniej oczywiście należy je sparzyć, a później całe trzeba zetrzeć na tarce z najgrubszymi oczkami. Pestki same wypłyną – tym się nie martw, szybko się ich pozbędziesz. Skórka doda lekkiej goryczki ale zaufaj, że będzie to tylko pozytywnie wpływało na końcowy efekt.
Tarta jest prosta w wykonaniu. Pamiętaj tylko, żeby ciasto wyrabiać z zimnym masłem. W oryginalnym przepisie użyto również pomarańczy – ja postawiłam tylko na cytryny i ani troszkę tego nie żałuję :)
Składniki
Przygotowanie
Utrzeć na tarku cytrynę i dwie pomarańcze odrzucając pestki, 1.2 kg cukru zalać tym sokiem z dodaniem większej pół szklanki wody, zagotować na gęsty syrop [...] poczem wylać na placek, rozsmarować i postawić w zimnem miejscu dla stężenia.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.