![](/img/containers/pliki/przepisy/mazurek-cytrynowy/0d6505a43a411f47af2b99e27e8d56af.jpg/cb96af9f35f65b152621a49c8a9c3a2b.webp)
Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Na początku przyznam otwarcie: jest to najlepsza tarta cytrynowa jaką kiedykolwiek jadłam. Kruche, cieniutkie ciastko i do tego maksymalnie cytrynowe, przyjemne nadzienie. W żadnej cukierni nie uraczyłam się tak cudownie cytrynowym kawałkiem ciasta.
![](/img/containers/pliki/przepisy/mazurek-cytrynowy/e7ef0caa2f28a4c5046d5128e329ba68.jpg/b797449b68daaa6ea5641a75371f8548.webp)
![](/img/containers/pliki/przepisy/mazurek-cytrynowy/a62bc6d809742becf489898d0a7a67ce.jpg/4254021d3fa247e380542a16d084d00f.webp)
Co ciekawe do przygotowania nadzienia wykorzystane całe cytryny. Wcześniej oczywiście należy je sparzyć, a później całe trzeba zetrzeć na tarce z najgrubszymi oczkami. Pestki same wypłyną – tym się nie martw, szybko się ich pozbędziesz. Skórka doda lekkiej goryczki ale zaufaj, że będzie to tylko pozytywnie wpływało na końcowy efekt.
Tarta jest prosta w wykonaniu. Pamiętaj tylko, żeby ciasto wyrabiać z zimnym masłem. W oryginalnym przepisie użyto również pomarańczy – ja postawiłam tylko na cytryny i ani troszkę tego nie żałuję :)
Składniki
Przygotowanie
Utrzeć na tarku cytrynę i dwie pomarańcze odrzucając pestki, 1.2 kg cukru zalać tym sokiem z dodaniem większej pół szklanki wody, zagotować na gęsty syrop [...] poczem wylać na placek, rozsmarować i postawić w zimnem miejscu dla stężenia.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.