Babeczki makowe są idealnym rozwiązaniem dla tych, którzy kochają wypieki z dodatkiem maku ale niekoniecznie chcą poświęcać dużo czasu na makowe wypieki. Babeczki makowe przygotowują się bardzo szybko, a finalnie, w smaku przypominają tradycyjne makowce.


Babeczki makowe udekorowałam kremem maślanym. Sama babeczka jest dosyć sucha w smaku, dlatego krem maślany idealnie się łączy i balansuje z ciastem makowym. Jest to wypiek, który zawsze się udaje. Z poniższych proporcji wychodzi ok. 9 sztuk babeczek.


Babeczki makowe
Składniki
- Krem maślany: 100 g masła i 250 g cukru pudru
- 350 g masy makowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szt jajek
- 50 g mąki pszennej typ 450
Przygotowanie
- Ubij całe jajka na gęstą pianę i dodaj mąkę. Wymieszaj dokładnie lecz delikatnie – tylko do połączenia składników.
- W osobnej misce wymieszaj ze sobą masę makową z proszkiem do pieczenia i z cynamonem. Dodaj do masy ubite jajka wymieszane z mąką i wymieszaj składniki.
- Wyłóż foremkę papilotkami do babeczek i napełniaj ciastem każdą z nich. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz prze ok. 30 minut (sprawdzaj patyczkiem czy jest gotowe).
- Po upieczeniu i wystudzeniu babeczek możesz je udekorować kremem maślanym: wykładam miękkie masło do misy miksera i miksuję je przez ok 5 min. Dodaję połowę cukru pudru i miksuję przez 4 minuty. Dodaję resztę cukru pudru, zgarniam całość szpatułką tak żeby masa jednolicie się miksowała i znów miksuję przez kolejne 5 minut. Krem maślany przekładam do rękawa i dekoruję nim babeczki.




Przepisy, które również mogą Cię zainteresować


Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

