Chyba już wszędzie można dostać bataty. W każdym większym supermarkecie są bataty :) I dobrze! Bardzo je lubię: za to jak szybko i bezproblemowo można je przyrządzić i za ich smak.


Pieczone bataty
Składniki
- Opcjonalnie zioła: rozmaryn, szałwia, majeranek, czosnek
- Odrobina oleju
- Szczypta soli i pieprzu
- 1 duży batat
Przygotowanie
- Bataty myję i osuszam.
- Kroję w plasterki i układam na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.
- Bataty solę, pieprzę, skrapiam olejem. Dodaję od siebie rozmaryn (można użyć też innych ziół: majeranek, czosnek, szałwia)
- Bataty piekę w 180 stopniach przez 20 minut.



Treść oryginalna przepisu z 1838 roku
Cut them across without peeling, in slices half an inch thick, broil them on a griddle, and serve them with butter in a boat.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)@lenagryszko
Oznacz mnie na Instagramie 


O autorze posta:
Lena Gryszko Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

