Chyba już wszędzie można dostać bataty. W każdym większym supermarkecie są bataty :) I dobrze! Bardzo je lubię: za to jak szybko i bezproblemowo można je przyrządzić i za ich smak.

Bataty pieczone

Pieczone bataty

Składniki

  • Opcjonalnie zioła: rozmaryn, szałwia, majeranek, czosnek
  • Odrobina oleju
  • Szczypta soli i pieprzu
  • 1 duży batat

Przygotowanie

  1. Bataty myję i osuszam.
  2. Kroję w plasterki i układam na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.
  3. Bataty solę, pieprzę, skrapiam olejem. Dodaję od siebie rozmaryn (można użyć też innych ziół: majeranek, czosnek, szałwia)
  4. Bataty piekę w 180 stopniach przez 20 minut.

Treść oryginalna przepisu z 1838 roku

Cut them across without peeling, in slices half an inch thick, broil them on a griddle, and serve them with butter in a boat.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko
Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko