Bezy to taka słodkość, którą chyba każdy lubi. W połączeniu z delikatnym kremem na bazie mascarpone i kwaśnymi owocami są po prostu idealne. Czy znajdzie się tu jakiś łasuch?

Subskrybuj

Bezy z owocami

Składniki

  • 150 g cukru
  • 25 ml wody
  • 2 szt jajek
  • sok z połówki cytryny
  • 250 g mascarpone
  • 100 g białej czekolady
  • owoce sezonowe

Przygotowanie

  1. W rondelku przygotowuję syrop: dodaję 150g cukru oraz 25ml wody, lekko podgrzewam, doprowadzam do 110 stopni.
  2. W osobnym naczyniu oddzielam dokładnie białka od żółtka. Ubijam na najwyższych obrotach, a kiedy jest już puszysta piana dodaję sok z połówki cytryny. Wtedy też cienkim strumieniem dolewam syrop z cukru. Powstanie gęsta, lśniąca masa cukrowa.
  3. Przekładam ją do rękawa cukierniczego i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formuję małe bezy. Piekę je w 140 stopniach przez około 45 minut.
  4. W międzyczasie przygotowuję krem: łącze ze sobą 250g mascarpone ze 100g rozpuszczonej białej czekolady.
  5. Wykładam krem na bezę, do tego owoce i na wierzch znowu beza.
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko