Bezy to taka słodkość, którą chyba każdy lubi. W połączeniu z delikatnym kremem na bazie mascarpone i kwaśnymi owocami są po prostu idealne. Czy znajdzie się tu jakiś łasuch?



Bezy z owocami
Składniki
- 150 g cukru
- 25 ml wody
- 2 szt jajek
- sok z połówki cytryny
- 250 g mascarpone
- 100 g białej czekolady
- owoce sezonowe
Przygotowanie
- W rondelku przygotowuję syrop: dodaję 150g cukru oraz 25ml wody, lekko podgrzewam, doprowadzam do 110 stopni.
- W osobnym naczyniu oddzielam dokładnie białka od żółtka. Ubijam na najwyższych obrotach, a kiedy jest już puszysta piana dodaję sok z połówki cytryny. Wtedy też cienkim strumieniem dolewam syrop z cukru. Powstanie gęsta, lśniąca masa cukrowa.
- Przekładam ją do rękawa cukierniczego i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formuję małe bezy. Piekę je w 140 stopniach przez około 45 minut.
- W międzyczasie przygotowuję krem: łącze ze sobą 250g mascarpone ze 100g rozpuszczonej białej czekolady.
- Wykładam krem na bezę, do tego owoce i na wierzch znowu beza.

Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)@lenagryszko
Oznacz mnie na Instagramie 

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

O autorze posta:
Lena Gryszko Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

