Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Sezon na bób trwa w najlepsze! A tak się składa, że Bartek go uwielbia :-) Najważniejsze podczas gotowania bobu jest to, żeby wrzucać go już do wrzącej wody. Jeżeli gotujemy bób w zimnej wodzie i czekamy aż zacznie wrzeć to niepotrzebnie pozbywamy się witamin i poddajemy bób dłuższej obróbce cieplnej. Dlatego pamiętajmy: wrzucamy bób do wrzątku i od momentu ponownego zagotowania czekamy równo 3 minuty. Gotowe!
Składniki
Przygotowanie
Bób można spożywać pod dwoma postaciami. Zanim zaczną się tworzyć nasiona, można młode strączki bobu zrywać u przygotować jak zieloną fasolę gotując w osolonej wodzie i podając z masłem. Strączki te są bardzo smaczne. Później gdy łupiny grubieją, a ziarna się wykształcają, należy je wyłuskać i gotować w słonej wodzie, a wyjąwszy udusić na maśle albo w słoninie. Młody bób najsmaczniejszy, podlany masłem rumianym z bułeczką - stary bób można przyrządzać jak groch.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.