Bób

Według przepisu z 1904 r.

Czas przygotowania 3 minut
Czas gotowania 5 minut
Liczba porcji 4
Przepis z kolekcji
Składniki
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Sezon na bób trwa w najlepsze! A tak się składa, że Bartek go uwielbia :-) Najważniejsze podczas gotowania bobu jest to, żeby wrzucać go już do wrzącej wody. Jeżeli gotujemy bób w zimnej wodzie i czekamy aż zacznie wrzeć to niepotrzebnie pozbywamy się witamin i poddajemy bób dłuższej obróbce cieplnej. Dlatego pamiętajmy: wrzucamy bób do wrzątku i od momentu ponownego zagotowania czekamy równo 3 minuty. Gotowe!

Bób
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1904 roku

Bób można spożywać pod dwoma postaciami. Zanim zaczną się tworzyć nasiona, można młode strączki bobu zrywać u przygotować jak zieloną fasolę gotując w osolonej wodzie i podając z masłem. Strączki te są bardzo smaczne. Później gdy łupiny grubieją, a ziarna się wykształcają, należy je wyłuskać i gotować w słonej wodzie, a wyjąwszy udusić na maśle albo w słoninie. Młody bób najsmaczniejszy, podlany masłem rumianym z bułeczką - stary bób można przyrządzać jak groch.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
LO
Lucyna Opcja Nieużyła
ja do gotowania dodaję troszke zielonego koperku też pyszne :)
Awatar
Lena Gryszko
Wypróbuję!
AW
Aleksandra Wydrzyńska
Ja dodaję szczyptę cukru.
Awatar
Lena Gryszko
Dzięki! ☺️
DO
Dagmara Osowska
Lena Gryszko ja również dodaję cukier, polecam :)
Awatar
Lena Gryszko
Olu, a o takim sposobie nie słyszałam! ☺️ Dzięki!
AZ
Antoni Zembol
do gotowania dodaje wegety
Awatar
Lena Gryszko
Antoni, ja unikam w kuchni wegety ;)
AU
Anna Uścinowicz
Koperek i czosnek.
Awatar
Lena Gryszko
<3 Smacznie!
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.