Błyskawiczne ciasto wiśniowe

Według przepisu z 1895 r.

Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 20 minut
Liczba porcji 6
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Dzisiejszy przepis jest dla tych, którzy w błyskawicznym tempie chcieliby przygotować ciasto :) Minimalny wkład przy pracy. Absolutnie proste i nie ma możliwości, żeby się nie udało. Mało tego, jeżeli są tutaj miłośnicy słodkich śniadań, to ten przepis będzie idealny. Jest to lekkie ale wilgotne ciasto, które doskonale pasuje do kawy czy herbaty. Szczerze mówiąc nam się już zdarzyło zjeść takie wiśniowe ciacho na kolację :) Dobre, więc polecam <3

Ciasto wiśniowe
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1895 roku

Sześć żółtek ubić z kubkiem cukru do białości, rozprowadzić kwartą mleka, dodać 4 łyżki klarowanego masła, pół kwart przesianej bułki, trochę cynamonu i wybić wszystko dobrze. Potem włożyć pół kwarty obranych z pestek świeżych wisien, domieszać ubitą z pianą białek, wlać do formy wysmarowanej masłem i na pół godziny wstawić w piec.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
MK
Maria Kaźmierczak
Źle podane składniki ale wychodzą w dalszej części.Pozdrawiam.
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.