Ciepłe lody czyli zimowy przysmak z dzieciństwa. Puszyste, lekko słodkie, po prostu pycha. Myślę, że w przypadku ciepłych lodów znajdzie się tu sporo fanów i to nie tylko tych najmłodszych.

Subskrybuj

Ciepłe lody

Składniki

  • 150 g drobnego cukru
  • 25 ml wody
  • 1 szt jajek
  • sok z połówki cytryny

Przygotowanie

  1. W garnuszku przygotowuję syrop: dodaję cukier i wodę. Doprowadzam do 110 stopni.
  2. W osobnej misce starannie oddzielam białko od żółtka (wystarczy tylko jedno jajko).
  3. Ubijam białko na wysokich obrotach, dodaję sok z połowy cytryny i powoli dolewam syropu. Cały czas przy tym wszystkim miksując. Powinna powstać lśniąca, gęsta masa.
  4. Masę przekładam do rękawa cukierniczego, tu przydatna będzie wysoka szklanka.
  5. Wykładam masę do wafelka.
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko