Ciepłe lody czyli zimowy przysmak z dzieciństwa. Puszyste, lekko słodkie, po prostu pycha. Myślę, że w przypadku ciepłych lodów znajdzie się tu sporo fanów i to nie tylko tych najmłodszych.



Ciepłe lody
Składniki
- 150 g drobnego cukru
- 25 ml wody
- 1 szt jajek
- sok z połówki cytryny
Przygotowanie
- W garnuszku przygotowuję syrop: dodaję cukier i wodę. Doprowadzam do 110 stopni.
- W osobnej misce starannie oddzielam białko od żółtka (wystarczy tylko jedno jajko).
- Ubijam białko na wysokich obrotach, dodaję sok z połowy cytryny i powoli dolewam syropu. Cały czas przy tym wszystkim miksując. Powinna powstać lśniąca, gęsta masa.
- Masę przekładam do rękawa cukierniczego, tu przydatna będzie wysoka szklanka.
- Wykładam masę do wafelka.

Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)@lenagryszko
Oznacz mnie na Instagramie 

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

O autorze posta:
Lena Gryszko Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

