Cytrynowe ciasto biszkoptowe z kremem na bazie mascarpone i białej czekolady z czerwoną porzeczką. Bazą do tego ciasta jest biszkopt o intensywnie cytrynowym smaku.

Cytrynowe ciasto biszkoptowe z kremem i owocami

Jest to ciasto, które nie jest za słodkie i idealnie pasuje w letnie upały. Z przyjemnością zaserowowaliśmy je naszym sąsiadom podczas leniwej niedzieli spędzonej na tarasie.

ciasto biszkoptowe

biszkopt z owocami

Możesz je podać z porzeczkami ale też i inne sezonowe owoce będą tu idealnie pasowały.

przepis na biszkoptowe ciasto

Cytrynowe ciasto biszkoptowe z kremem i owocami

Składniki

  • Sok z cytryny
  • 4 szt jajek
  • 120 g mąki ziemniaczanej
  • 120 g cukru pudru
  • Ulubione owoce
  • 250 g mascarpone
  • 100 g białej czekolady

Przygotowanie

  1. Przygotuj biszkopt
  2. Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej: ustaw na gazie garnuszek wypełniony wodą, wstaw naczynie i wrzuć do niego połamaną czekoladę. Mieszaj aż się rozpuści.
  3. W osobnej misie miksuj krótko mascarpone. Dodaj do niego rozpuszczoną białą czekoladę, wymieszaj dokładnie i wyłóż na upieczony biszkopt cytrynowy. Na wierzch wyłóż ulubione, sezonowe owoce.
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko