Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Tarta z brzoskwiniami, którą zrobisz w 10 minut, a resztą zajmie się Twój piekarnik. Brzmi dobrze? Ciasto to możesz też przygotować z dowolnymi owocami :) Podstawą tego ciasta jest przepis z amerykańskiej książki kucharskiej datowanej na 1837 rok.
Do przygotowania ciasta potrzebujesz zaledwie kilka składników: masło, mąka i odrobina soku z cytryny albo octu jabłkowego. Ważne jest to aby masło było naprawdę zimne! Ciasto możesz przygotować za pomocą malaksera lub ręcznie, jak wolisz. Dodaj też kwaśny składnik: kilka kropel soku z cytryny czy ocet jabłkowy, to zapewni idealną kruchość. Po uformowaniu zgrabnej kulki owiń ciasto w folię i włóż do lodówki na minimum 30 minut.
Schłodzenie ciasta kruchego przed wałkowaniem jest bardzo ważnym etapem. Dzięki temu ciasto będzie zwarte, nie przykleja się do wałka i nie rozrywa się na mniejsze części. Warto jest podsypać stolnicę odrobiną mąki.
Brzoskwinie, zresztą tak jak większość owoców, podczas pieczenia puszczają sok. Oznacza to, że warto dodać odrobinę mąki kukurydzianej. Dzięki temu sok podczas pieczenia fajnie się zagęszcza, a ciasto zachowuje swoją chrupkość. Mąką kukurydziana jest żółta, więc nie będzie się też na owocach odznaczać.
Fajne w tym wypieku jest to, że nie musisz się za bardzo martwić o estetykę. Zagniecenia, nierówności dodają tylko uroku!
Składniki
Przygotowanie
Sheet a tart-pan with short paste, and fill it as high as it will admit; put sifted lump sugar (no water), cover the tart over, and finish the same as any other tarts.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.