Czekoladowe pralinki idealnie się sprawdzą jako prezent dla bliskiej osoby. Najfajniejsze w samodzielnym przygotowaniu domowych pralinek jest to, że możesz wymyślać swoje połączenia smakowe i kształty.

Subskrybuj

Żeby przygotować w domu pralinki potrzebujesz do tego silikonowej foremki – dzięki niej w prosty sposób wyjmiesz gotowe czekoladki.

Domowe pralinki

Składniki

  • 200 g białej czekolady
  • kilka kropel wybranego barwnika (o ile barwisz)
  • sok z całej cytryny
  • 50 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 szt jajek
  • 1 żółtko

Przygotowanie

  1. Zaczynam od cytrynowego nadzienia: w rondelku łączę ze sobą sok z cytryny, cukier puder, jajko, żółtko i masło.
  2. W czasie podgrzewania cały czas mieszam za pomocą trzepaczki. Jak tylko krem zgęstnieje, to zdejmuję go z ognia i odstawiam do przestudzenia.
  3. W tym czasie rozpuszczam w kąpieli wodnej czekoladę, zabarwiam i przelewam część do silikonowej foremki.
  4. Dokładnie rozprowadzam czekoladę po brzegach foremki i odstawiam na 10 min, żeby stężała.
  5. Kiedy krem jest już zimny, to wykładam małe porcje do każdej foremki. Wylewam i rozprowadzam na wierzchu resztę czekolady i odstawiam foremkę do lodówki na minimum 2 godziny.
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko