Alternatywa do pączków, czyli faworki. Inaczej zwane chrustem. Leciutkie, chrupiące, bardzo delikatne. Przewagą faworków nad pączkami jest to, że o wiele szybciej się je robi :)



Aby faworki były pięknie napowietrzone należy ciasto dobrze wyrobić, a następnie je porządnie potraktować wałkiem – mocne uderzenia wałkiem wtłoczą w ciasto powietrze. Następnie ciasto powinno leżakować przez ok 1 godzinę, koniecznie pod przykryciem. Inaczej ciasto będzie za suche i podczas smażenia będzie łatwo nasiąkało tłuszczem.


Doskonałe faworki
Składniki
- 250 g mąki pszennej typ 450
- 3 szt żółtek
- 1 szt białek
- Pół łyżeczki pasty waniliowej
- 160 g śmietany 18 proc
- 1 łyżka wódki
- 1 łyżeczka octu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 g masła
- Cukier puder do posypania
- 1 litr oleju do smażenia
Przygotowanie
- Przesiej mąkę, dodaj masło, proszek do pieczenia, żółtko i białko. Wymieszaj dokładnie, dodaj śmietanę, wódkę oraz ocet. Wyrabiaj aż ciasto będzie elastyczne i mięciutkie.
- Uderzaj ciastem o blat przez kilkanaście minut lub uderzaj w nie mocno wałkiem. To spowoduje, że ciasto się ładnie napowietrzy i w efekcie powstaną piękne pęcherzyki. Zostaw ciasto pod przykryciem na ok. 1 godzinę.
- Rozwałkuj cienko i pokrój na prostokąty. W każdym z nich na samym środku zrób nacięcie i przeplataj jeden koniec faworka przez dziurkę.
- Faworki smaż w dobrze rozgrzanym oleju, wyjmuj łyżką cedzakową i odsączaj od nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posyp je cukrem pudrem.




Przepisy, które również mogą Cię zainteresować


Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

