Eklery – kiedy pokazałam ostatnio na moim Instagramie, że zrobiłam je w 30 minut, to moja skrzynka została zasypana wiadomościami w stylu: "ale jak tylko 30 minut?!" W zasadzie to nie mam pojęcia dlaczego się utarło przekonanie, że eklery są potężnie czasochłonne i trudne do zrobienia. Zapraszam do kuchni – w 30 minut będą gotowe, a satysfakcja będzie przeolbrzymia ❤️



Przepis jest oparty na klasycznej recepturze z 1904 roku. Z podanych proporcji wychodzi 12 dużych eklerów.


Eklery z kremem
Składniki
- 4 szt jajek
- 180 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 200 ml wody
- 125 ml śmietanki 36 proc
- 100 g czekolady
Przygotowanie
- Wodę i masło zagotowuję w małym rondelku. Stopniowo dodaję mąkę i intensywnie mieszam. Masa zacznie bardzo szybko gęstnieć. Ciasto jest gotowe w momencie, kiedy swobodnie odchodzi od spodu rondelka.
- Do ostudzonego (to ważne!) ciasta dodaję po kolei całe jajka. Ubijam wszystko mikserem. Ciasto będzie bardzo gęste.
- Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni. W tym czasie wykładam ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można wykładać zwykłą łyżką, a można też za pomocą rękawa cukierniczego. Ważne, żeby zachować odstępy - ciasto znacznie urośnie.
- Wstawiam blaszkę do piekarnika. Eklery będą się piekły ok. 25 minut. Obserwujmy, czy się nie przypalają.
- W czasie kiedy pieką się eklery, przygotowuję bitą śmietanę. Ubijam śmietankę na najwyższych obrotach i dodaję odrobinę cukru - do smaku.
- Upieczone eklery studzę. Następnie kroję je w połowie i spód wykładam bitą śmietaną. Wierzch eklera maczam w rozpuszczonej czekoladzie.




Przepisy, które również mogą Cię zainteresować


Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

