Nie istnieje zima bez kubka gorącej czekolady :) Kto się z tym twierdzeniem zgadza? Osobiście uwielbiam się rozgrzewać gorącą czekoladą. Lubię kiedy jest słodko, ciepło i przytulnie. A jeżeli jeszcze gorąca czekolada wcale nie jest taka banalna w smaku, to już w ogóle jest ideał.

Czekolada z piankami marshmallow, które są wcześniej troszkę podpalone. Jeżeli nie masz w domu palnika, to się tym nie przejmuj – wykorzystaj piekarnik i wstaw pianki do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i podpiekaj je z opcją grillowania przez ok 5 minut. Pilnuj przy tym, żeby się nie spaliły.
Dodatkowym atutem tego przepisu jest prostota składników. Tylko trzy składniki: kakao, pianki, mleko i masz sposób na obłędnie dobrą, aksamitną, gorącą czekoladę.
Osobiście używam mleka roślinnego, dokładnie owsianego. Natomiast Ty możesz użyć dowolnego, w tym też krowiego :)


Gorąca czekolada z piankami
Składniki
- 3 łyżki kakao
- 1 szklanka mleka
- Garść pianek marshmallow
Przygotowanie
- Za pomocą palnika przypal pianki marshmallow, jeżeli nie masz palnika to wyłóż pianki na blachę wyłożoną folią auminiową i wstaw na chwilkę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, najlepiej z opcją grill. Pilnuj tylko żeby pianki się za mocno nie przypaliły.
- Do garnuszka wlej mleko, dodaj kakao, wsyp pianki i podgrzewaj cały czas mieszając. Powstanie gładka, aksamitna gorąca czekolada. Przelej ją do kubka i na wierzchu udekoruj kilkoma piankami.



Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

