Jabłkowa granola to jest coś, co tak dobrze smakuje, kiedy na zewnątrz jest chłodno. Na dodatek podane z lodami smakuje po prostu idealnie.

Subskrybuj

Granolę można przygotować z różnego rodzaju pestek, ziaren czy ulubionych orzechów, lubię jak wszystko tak dobrze do siebie pasuje, do tego cynamon i podczas pieczenia, w domu będzie unosił się niesamowity zapach.

Jabłkowa granola

Składniki

  • 1 duże jabłko
  • odrobina soku z cytryny
  • 1 czubata łyżka cynamonu do jabłka
  • 2 łyżki brązowego cukru do jabłka
  • 1 łyżka mąki pszennej do jabłka
  • masło do smażenia
  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 3/4 szklanki ulubionych orzechów
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 60 g masła

Przygotowanie

  1. Duże jabłko kroję na cieniutkie plasterki i zostawiam skórkę.
  2. Skrapiam jabłko odrobiną cytryny, dodaję czubatą łyżkę cynamonu, dwie łyżki brązowego cukru i łyżkę mąki pszennej.
  3. Na patelni rozgrzewam masło i wykładam jabłka. Przez chwilkę je podsmażam.
  4. Do miski dodaję płatki owsiane, ulubione orzechy, brązowy cukier, cynamon oraz masło i wszystko dokładnie zagniatam.
  5. Do foremki wysmarowanej masłem wykładam podsmażone jabłko, a na to kruszonkę orzechowo owsianą.
  6. Piekę w 200 stopniach przez około 30 min. Ważne żeby wierzch dokładnie się zarumienił.
  7. Wykładam póki jeszcze jest ciepłe i podaję z lodami.
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko