Jabłkowa granola to jest coś, co tak dobrze smakuje, kiedy na zewnątrz jest chłodno. Na dodatek podane z lodami smakuje po prostu idealnie.



Granolę można przygotować z różnego rodzaju pestek, ziaren czy ulubionych orzechów, lubię jak wszystko tak dobrze do siebie pasuje, do tego cynamon i podczas pieczenia, w domu będzie unosił się niesamowity zapach.


Jabłkowa granola
Składniki
- 1 duże jabłko
- odrobina soku z cytryny
- 1 czubata łyżka cynamonu do jabłka
- 2 łyżki brązowego cukru do jabłka
- 1 łyżka mąki pszennej do jabłka
- masło do smażenia
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 3/4 szklanki ulubionych orzechów
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 60 g masła
Przygotowanie
- Duże jabłko kroję na cieniutkie plasterki i zostawiam skórkę.
- Skrapiam jabłko odrobiną cytryny, dodaję czubatą łyżkę cynamonu, dwie łyżki brązowego cukru i łyżkę mąki pszennej.
- Na patelni rozgrzewam masło i wykładam jabłka. Przez chwilkę je podsmażam.
- Do miski dodaję płatki owsiane, ulubione orzechy, brązowy cukier, cynamon oraz masło i wszystko dokładnie zagniatam.
- Do foremki wysmarowanej masłem wykładam podsmażone jabłko, a na to kruszonkę orzechowo owsianą.
- Piekę w 200 stopniach przez około 30 min. Ważne żeby wierzch dokładnie się zarumienił.
- Wykładam póki jeszcze jest ciepłe i podaję z lodami.


Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)@lenagryszko
Oznacz mnie na Instagramie 

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

O autorze posta:
Lena Gryszko Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

