Jajecznica z kurkami to prawdziwy klasyk. Nie wiem czy jest ktoś, kto stwierdziłby, że nie lubi jajecznicy z takim wydaniu. Najsmaczniejsza jajecznica z kurkami jest właśnie teraz, kiedy kurki są świeże i można je dostać praktycznie w każdym sklepie, czy na każdym bazarku. Jajecznica z kurkami nie jest niczym wymyślnym. Robo się ją błyskawicznie, a delikatny smak kurek pięknie wzbogaca najprostsza jajecznicę. A jak się skończy sezon na kurki to spokojnie możemy użyć pieczarek. Polecam Wam!

Jajcznica z kurkami

Jajecznica z kurkami

Składniki

  • Szczypta soli i pieprzu
  • 3 szt jajek
  • 2 garści kurek
  • 1 szt cebuli

Przygotowanie

  1. Kurki myję, oczyszczam i te większe kroję na połowę. Obieram cebulę i kroję ją na drobną kostkę.
  2. Cebulkę podsmażam na złocisty kolor, dodaję kurki i czekam kilka minut.
  3. Rozbijam trzepaczką jajka i wlewam je na patelnię. Mieszam wszystko drewnianą łopatką do momentu, aż białko się zetnie. Dodaję szczyptę soli, pieprzu i gotowe!

Treść oryginalna przepisu z 1910 roku

Udusić na maśle trochę grubo poszatkowanych pieczarek lub grzybów z cebulką, a potem wymieszać z rozbitemi jajami i smażyć jak zwykle.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, polub go lub udostępnij. Dzięki! :-)Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.