![](/img/containers/pliki/przepisy/kalafior-z-beszamelem/420a5d14495889009e6972f749ba5f87.jpg/d97ac004916da9de37c28748abcfa97f.webp)
Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Kalafior z sosem beszamelowym wydaje się być całkiem smacznym dodatkiem do dania głównego :) Przepis na sos beszamelowy jest wiekowy, bo z 1904r., i najlepszy.
![](/img/containers/pliki/przepisy/kalafior-z-beszamelem/f42f69f673a813ff6db0205c7f30b92f.jpg/a84402cf107bbc3ddb8ac2697cb80488.webp)
![](/img/containers/pliki/przepisy/kalafior-z-beszamelem/9b30a2288f560ddf59614f42840e9879.jpg/ded75d9699369b41b8b512271bc69826.webp)
![](/img/containers/pliki/przepisy/kalafior-z-beszamelem/44ff25b2cf380059a7346a60847f1aee.jpg/d9fa18fb7b32716021e2036b0c3b5abc.webp)
![](/img/containers/pliki/przepisy/kalafior-z-beszamelem/bdc6f3eb7bb15e4582a869b75e382fb1.jpg/507434d68f5f8f998de5277f90d79666.webp)
Składniki
Przygotowanie
Sos ten może być mięsny lub postny. Ćwierć funta masła zagotować z równą ilością mąki, rozprowadzić śmietanką lub mlekiem wymieszanym do połowy z białym rosołem, dodać soli, szczyptę białego pieprzu i gałki muszkatołowej i gotować ciągle mieszając, aby sos był biały i zawiesisty. Potem 4 żółtka rozbić z mlekiem lub zimnym rosołem, wsypać w nie łyżkę tartego parmezanu, dobrze wymieszać i wlać mieszając w sos; Sos ten musi być zupełnie gęsty, tak aby go nie polewać, ale kłaść łyżką można było. Do ryb lub kalafiora w poście używany, rozprowadza się go bez rosołu, tylko mlekiem.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.