Kurczak a la Provencale

Według przepisu z 1904 r.

Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 40 minut
Liczba porcji 2
Typ dania
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Kurczak duszony w winie z dodatkiem kolorowych warzyw: czerwonych pomidorów i białych pieczarek. Lekko, przyjemnie i prosto :)

Kurczak a la Provencale
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1904 roku

Oczyszczone duże kurczę pokrajać w ćwiartki, posolić i obrumienić w gorącej oliwie; po obrumienieniu zasmażyć na tej oliwie łyżkę mąki i dużą cebubulę pokrajaną w plastry, wlać szklankę białego wina, trochę wody, wkroić 2 lub 3 ładne pomidory, obrane z pestek i kilka pieczarek. Dusić na wolnym odgniu pod pokrywką.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
WI
Wojciech Ignacy Hawliczek
Caly przepis bylby Provansalski jesli by dodac lacznik do sosu czyli slodka smietane gastronomiczna w ilosci 2,5 dl. Wyjac kurczaka, wlac na patelnie smietane, dolac maly kieliszek wytrawnego bialego wina, wymieszac z warzywami, doprawic sola i bialym pieprzem, gotowac do zredukowania sosu o polowe i polac nim kurczaka. Polacy zapewne juz przed II WS cos o kuchni europejskiej wiedzieli, ale jak zwykle nie do konca i zawsze po knocili po swojemu.
Awatar
Lena Gryszko
Wojciechu, odtwarzam na blogu oryginalne starodawne przepisy i staram się postępować zgodnie z tymi recepturami. Dzięki za swoje opinie.
WI
Wojciech Ignacy Hawliczek
Caly przepis bylby Provansalski jesli by dodac lacznik do sosu czyli slodka smietane gastronomiczna w ilosci 2,5 dl. Wyjac kurczaka, wlac na patelnie smietane, dolac maly kieliszek wytrawnego bialego wina, wymieszac z warzywami, doprawic sola i bialym pieprzem, gotowac do zredukowania sosu o polowe i polac nim kurczaka. Polacy zapewne juz przed II WS cos o kuchni europejskiej wiedzieli, ale jak zwykle nie do konca i zawsze po knocili po swojemu.
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.