Kurczak duszony w winie z dodatkiem kolorowych warzyw: czerwonych pomidorów i białych pieczarek. Lekko, przyjemnie i prosto :)

Kurczak a la Provencale

Kurczak a la Provencale

Składniki

  • Szczypta soli
  • 3 szt pieczarek
  • 2 szt pomidorów
  • 100 ml wody
  • 50 ml białego wina
  • 1 szt cebuli
  • 1 łyżka mąki
  • 4 szt nóżek kurczaka

Przygotowanie

  1. Nogi kurczaka myję i osuszam dokładnie ręcznikiem kuchennym.
  2. Na rozgrzanej patelni układam mięso i czekam, aż się obrumieni z każdej strony.
  3. Następnie dodaję łyżkę mąki i cebulę. Czekam, aż cebula nabierze złocistego koloru.
  4. Wlewam wino, dodaję wodę, pokrojone pomidory i pieczarki. Mieszam wszystko i przykrywam pokrywką. Zostawiam rondel na małym ogniu. Kurczak będzie gotowy po ok. 30 minutach. Idealnie miękki :)

Treść oryginalna przepisu z 1904 roku

Oczyszczone duże kurczę pokrajać w ćwiartki, posolić i obrumienić w gorącej oliwie; po obrumienieniu zasmażyć na tej oliwie łyżkę mąki i dużą cebubulę pokrajaną w plastry, wlać szklankę białego wina, trochę wody, wkroić 2 lub 3 ładne pomidory, obrane z pestek i kilka pieczarek. Dusić na wolnym odgniu pod pokrywką.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko
Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko