Myślisz, że przygotowanie domowego sosu teriyaki jest trudne? :) Nic bardziej mylnego! Przygotujesz go w kilka minut i zaufaj mi, że będzie to najlepszy kurczak w sosie teriyaki.


Makaron ryżowy z kurczakiem w sosie teriyaki
Składniki
- 2 łyżki syropu daktylowego
- 30 ml sosu sojowego
- 4 plasterki pomarańczy
- Ząbek czosnku
- Kawałek imbiru (wielkość kciuka)
- 400 g makaronu ryżowego
- 250g piersi kurczaka
- Posiekana dymka cebuli i sezam
Przygotowanie
- Aiekam drobno imbir i czosnek. Pomarańczę sparzam i kroję na plasterki.
- Do rondelka wlewam sos sojowy, syrop daktylowy i dodaję posiekane składniki. Gotuję przez 2-3 minuty aż zacznie lekko bulgotać, wtedy zdejmuję z ognia.
- Makaron gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Pierś kurczaka kroję w plasterki i chwilę podsmażam. Dodaję ugotowany makaron, wlewam gorący sos teriyaki i gotuję cały czas mieszając przez ok 4-5 min.
- Podaję z dymką cebulki i sezamem.


Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)@lenagryszko
Oznacz mnie na Instagramie 


O autorze posta:
Lena Gryszko Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

