Myślisz, że przygotowanie domowego sosu teriyaki jest trudne? :) Nic bardziej mylnego! Przygotujesz go w kilka minut i zaufaj mi, że będzie to najlepszy kurczak w sosie teriyaki.

Makaron ryżowy z kurczakiem w sosie teriyaki

Makaron ryżowy z kurczakiem w sosie teriyaki

Składniki

  • 2 łyżki syropu daktylowego
  • 30 ml sosu sojowego
  • 4 plasterki pomarańczy
  • Ząbek czosnku
  • Kawałek imbiru (wielkość kciuka)
  • 400 g makaronu ryżowego
  • 250g piersi kurczaka
  • Posiekana dymka cebuli i sezam

Przygotowanie

  1. Aiekam drobno imbir i czosnek. Pomarańczę sparzam i kroję na plasterki.
  2. Do rondelka wlewam sos sojowy, syrop daktylowy i dodaję posiekane składniki. Gotuję przez 2-3 minuty aż zacznie lekko bulgotać, wtedy zdejmuję z ognia.
  3. Makaron gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  4. Pierś kurczaka kroję w plasterki i chwilę podsmażam. Dodaję ugotowany makaron, wlewam gorący sos teriyaki i gotuję cały czas mieszając przez ok 4-5 min.
  5. Podaję z dymką cebulki i sezamem. ⁠
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko
Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko